kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pirinçte kıtlık, petrol gibi OPEC modeli getirecek!

Dünyanın önde gelen pirinç üreticileri, petrol üreticileri örgütü OPEC benzeri bir yapılanmaya geçerek uluslararası piyasalarda pirinç fiyatlarını kontrol etmeyi planlıyor..
Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Tayland, pirinç üretimi ve satışında OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) benzeri bir yapılanmaya gidilmesi için harekete geçti. Tayland Ticaret Bakanı Mingkwan Saengsuwan tahıl ihracatında dünya üzerinde önemli bir güç olduklarını ancak bu gücü yeterince kullanamadıklarını söyledi. Saengsuwan bu gücü kullanmak için tahıl ihracatında önemli güce sahip komşu ülkelerle birlikte hareket etmenin yollarını arayacaklarını belirterek, "Tayland, Myanmar (eski adıyla Burma), Laos, Kamboçya ve Vietnam dünyanın pirinç ambarı. Ama bu gücümüzü satış esnasında yeterince kullanamıyoruz. Elimizdeki ürünü çok ucuza satarken karşılığında petrol ve buna benzer ürünleri çok pahalıya alıyoruz. Ticaret dengemiz bozuluyor. Diğer pirinç üreticileriyle OPEC benzeri bir yapı kurulması için temasa geçeceğiz." dedi.

'FİYATLARI BELİRLEYECEĞİZ'
Tayland Başbakanı Samak Sundaravej'in, pirinçte kartel oluşturma fikrini çarşamba günü başkent Bangkok'ta Myanmar Başbakanı Thein Sein ile görüşmesinde gündeme getirdiğini söyleyen Vichienchot, "Üretim ve rekolteyi iyileştirmek için birlikte çalışabiliriz ve biraz daha dengeli hale getirmek için fiyatları belirlemede etki sahibi olacağız" dedi. Tayland Başbakanı Samak, Myanmar'ın bu fikri desteklediğini ifade etti. Vietnamlı yetkililer ise konu üzerinde çalıştıklarını ve muhtemelen destek vereceklerini belirttiler. Laos Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yong Chanthalansy, pirinçte kartel oluşturulması fikrini, 5 ülkeye "pazarlık gücü'' verecek olması nedeniyle "ciddi olarak düşüneceğini'' bildirdi.

'FİYATLAR PATLAR'
Yong, "Ülkede üreticiler ve tüketiciler gibi savunmasız gruplara yardımcı olmak önceliğimizdir. Biz özellikle savunmasız durumdayız, çünkü her şeyi sulamaya bağlı denize kıyısı olmayan bir kara ülkesiyiz'' diye konuştu. Dünyanın en büyük pirinç ithalatçısı Filipinler'de Senato Tarım Komitesi Başkanı Senatör Edgardo Angara, bu fikrin uygulamaya geçmesi halinde küçük bir grup üreticinin gıda piyasasını kontrol edebileceğini ve milyonlarca insanın erişemeyeceği fiyatlar belirleyebileceğini söyledi.