kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ATO: Hissedilen enflasyon yüzde 49.3

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) araştırmasında, vatandaşın en çok kullandığı 100 kalem mal ve hizmetten 77'sinde yüzde 261'e varan oranlarda artış olduğu belirlendi. ATO araştırmasında hissedilen enflasyon yüzde 49.3 çıktı.

ATO'dan yapılan açıklamada, halkın günlük yaşamda en çok kullandığı 100 mal ve hizmetin fiyatlarını baz alarak gerçekleştirilen araştırmanın, resmi enflasyon verileri ile piyasadaki gerçek enflasyon arasında adeta "uçurum" bulunduğunu ortaya koyduğu ifade edildi. Araştırmaya göre çoğunluğunu gıda maddelerinin oluşturduğu 100 mal ve hizmetten 77'sinin fiyatları bir yılda yüzde 11 ila yüzde 261 oranında arttı. 16 mal ve hizmetin fiyatı düşerken, 7 mal ve hizmetin fiyatı değişmedi.

ZAM ŞAMPİYONU KIRMIZI MERCİMEK

Dar gelirli vatandaşın bütçesini en çok gıda maddelerine gelen zamlar sarsıyor. 100 kalem mal ve hizmet içinde fiyatı en çok artan yüzde 261 ile kırmızı mercimek olurken, kerevize yüzde 257, can eriğine yüzde 250, limona yüzde 180, ayvaya yüzde 150 oranında zam geldi. Dolmalık biber yüzde 147, pirinç yüzde 141, dökme makarna yüzde 135 oranında zamlandı.

AYÇİÇEK YAĞINA YÜZDE 130 ZAM

Ayçiçek yağına bir yılda yüzde 130, mısır özü yağına yüzde 120, margarin ve tuza yüzde 95, salçaya yüzde 35 zam geldi.

Özellikle yaz aylarında tüketimi artan domates de bir yılda yüzde 115 zamlandı. Aynı dönemde pilavlık bulgurun fiyatı yüzde 113 oranında arttı. Yeşil mercimek, ıspanak, pırasa ve turp ise yüzde 100 oranında zamlandı. Kuru fasulyeye yüzde 97, kabağa yüzde 88, aşurelik buğdaya yüzde 84, beyaz lahanaya yüzde 71, barbunya ve beyaz peynire yüzde 70, elma ve taze fasulyeye yüzde 67, una yüzde 59, siyah zeytine yüzde 55, bala yüzde 54, şehriyeye yüzde 52, nohut, tulum peyniri, kaşar peyniri, çilek, patates, pazı ve koyun etine yüzde 50 zam geldi.

Kuru soğan yüzde 44, semizotu yüzde 43, kivi ve marul yüzde 34, kırmızı lahana ve maydanoz yüzde 31, pirinç unu yüzde 30, tavuk yüzde 27, yeşil soğan yüzde 26, yoğurt, pekmez ve tahin helvası yüzde 25, karnabahar yüzde 22, yer fıstığı ve salatalık yüzde 20, süt yüzde 19, sarımsak yüzde 16, hazır çorba yüzde 15, çay yüzde 11 oranında zamlandı.

ULAŞIMA YÜZDE 13 İLA YÜZDE 20 ZAM

Vatandaşın bütçesi içinde önemli bir kalem olan ulaştırma ücretlerine de Mayıs 2007-Mayıs 2008 döneminde enflasyonun üzerinde zam geldi. Öğrenim çağında çocuğu bulanan ailelerin bütçesine ek yük getiren "servis ücretleri" bir yılda yüzde 20 zam geldi. "Dolmuş ücretleri" de servis ücretleri gibi yüzde 20 oranında zamlandı. Belediye otobüsü ücretleri bir yılda yüzde 13, taksi ücretleri yüzde 16 oranında artış gösterdi.

SAĞLIK HARCAMALARI DA ARTTI

Muayene, ameliyat, doğum ve hastane yatak ücretleri ile ilaç fiyatlarına gelen enflasyonun üzerindeki zamlar vatandaşın sağlık harcamalarını artırdı.

İlaç fiyatlarına bir yılda yüzde 80 oranında zam geldi. Hastane yatak ücreti yüzde 70, doğum ücreti yüzde 62, sağlık araç gereçlerinin fiyatı yüzde 28, ameliyat ücreti yüzde 25, doktor muayene ücreti yüzde 12 oranında artış gösterdi.

Gıda dışındaki mal ve hizmet fiyatlarında da enflasyonu kat kat aşan artışlar yaşandı. Bilgisayar ekipmanlarına yüzde 100, tarımsal girdiler içinde en önemli kalemlerden biri olan gübreye (amonyum nitrat) yüzde 76, mazota yüzde 30, elektriğe yüzde 27, LPG'ye yüzde 25, kömüre yüzde 18, suya yüzde 12, resmi harçlara yüzde 11 zam geldi.

FİYATI DÜŞENLER

Vatandaşların en temel ihtiyaç maddelerine yüzde 261'e varan oranlarda zam gelirken bazı mal ve hizmetlerin fiyatı ise geçen seneye göre düşüş gösterdi. Sigorta ücretleri yüzde 0.8, tuvalet kağıdı ve çift kişilik yatak yüzde 1.3, müzik seti ve deodorant yüzde 2, klima yüzde 2.3, epilasyon aleti yüzde 2.5, cilt ve vücut ürünleri yüzde 2.8, bebek bezi yüzde 3, çamaşır makinesi yüzde 3, kazak yüzde 5, televizyon yüzde 10, araba kiralama ücreti yüzde 14, gazete fiyatı yüzde 33 ucuzladı. Film tab etme ücreti, at yarışı ve sayısal loto ücreti, mektup gönderme ücreti, perdelik kumaş, yünlü kumaş ve eşofman fiyatı ise değişmedi.

AYGÜN: "HALKIMIZ KANDIRILIYOR"

ATO Başkanı Aygün, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını saunarak, "Halkımız resmen kandırılıyor. TÜİK bu hesabı nasıl yapıyor, bizi bize anlatsın. Halk TÜİK'in rakamlarına inanmıyor çünkü gerçek enflasyonu biliyor. Vatandaşın kaşığındaki her lokmanın fiyatı korkunç arttı. Çocuk mu kandırıyorsunuz? Enflasyonun yüzde 9.3 olduğuna çocuklar bile inanmaz" dedi.

Aygün, TÜİK'in TÜFE hesaplamasında baz aldığı enflasyon sepetinde de halkın en çok tükettiği gıda, mal ve hizmetlerin fiyatlarında ortalama enflasyonun üzerinde artışlar olduğunu, ancak sepette yer alan ve tüketimi sınırlı olan mal ve hizmet fiyatlarındaki gerilemenin ortalama enflasyonu düşürdüğünü belirterek şunları kaydetti:

"TÜİK'in enflasyon sepetinde, hacca gidiş ücreti, araba kiralama ücreti, yurtiçi turlar, epilasyon aleti, bulaşık makinası, printer, viski, termosifon, film tab etme ücreti, fotoğraf makinası filmi, çamaşır makinası, kombi gibi mal ve hizmetler de bulunuyor. Türkiye'de kaç kişi araba kiralıyor, kaç kişi printer alıyor? Epilasyon aleti, çamaşır makinası, kombi kaç kez alınır? Bir aile yılda kaç kez film tab ettirir? Televizyonun fiyatının yüzde 10 ucuzlamasından bize ne? Hergün televizyon mu alıyoruz? Nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede, bu sepetle enflasyon hesaplamak doğru değil."

ANKA