kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nisan ayı zam şampiyonu limon

Yeni Haber
İstanbul'da Nisan ayının zam şampiyonu limon oldu. Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre perakende fiyatlar bazında yüzde 81.1 artış kaydeden limonu, yüzde 79.83'lük artışla bulgur izledi. Fiyatında en çok düşüş görülen madde ise taze fasulye oldu.

İTO'nun belirlemesine göre, ekmek ve tahıllar grubunda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de küresel ısınma ve arz yetersizliğinden dolayı yüksek oranda artışlar kaydedildi. Nisan ayı itibariyle yıllık bazda fiyatı en fazla artış gösteren maddelerin başında yaş-kuru sebze ve meyve grubunda yer alan limon geldi.

Nisan 2007'de 2.38 YTL olan limon fiyatı 2008'in aynı ayında yüzde 81.1 artarak, 4.31 YTL'ye çıktı. Ekmek ve tahıllar grubunda limonu, takip eden bulgur bir önceki yılın Nisan ayına oranla yüzde 79.83'lük artış kaydederek, 1.68 YTL'den 3.01 YTL'ye yükseldi. Aynı grupta yer alan ve geçen yılın Nisan ayında 1.45 YTL olan ekmek ise yüzde 50.18 artarak 2.18 YTL oldu.

İTO'nun açıkladığı Nisan Ayında İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksine göre 137 maddenin, fiyatlarında artış izlendi. Giyim sektöründe, yeni sezon ürünlerin piyasaya sürülmesinden dolayı kadın giyimi grubunda tayyör Nisan ayında yüzde 52.81 artış oranıyla fiyatı en çok artan ürün oldu. İTO, en fazla fiyat artışı gözlenen diğer maddelerin de giyim sektöründe ve kadın giyimi grubunda yer aldığını bildirdi.

EN FAZLA DÜŞÜŞ TAZE FASULYE FİYATINDA

Nisan ayında toplam 24 maddenin fiyatında ise azalış görüldüğünü bildiren İTO, yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan ve mevsimsel özelliklere bağlı olarak ürün fazlalığı nedeniyle taze fasulyenin yüzde 38.47 azalış oranıyla Nisan ayında fiyatı en çok düşen madde olduğunu bildirdi. Aylık bazda yine aynı grupta en çok düşüş gösteren diğer ürünler yüzde 31.56 ile bezelye, yüzde 30.49 ile bakla ve yüzde 26.21 ile kabak oldu.

Nisan ayı itibariyle yıllık bazda ise et, balık ve kümes hayvanları grubunda yer alan balık yüzde 43.08 oranındaki düşüşle geçen yılın aynı ayına göre fiyatı en fazla azalış gösteren madde oldu. Geçen yılın Nisan ayında 7.14 YTL olan balığın fiyatı bu yılın aynı ayında 4.06 YTL'ye düştü. Balıktan sonra fiyatında azalış izlenen diğer maddeler ise erik (yüzde 31.03), soğan (yüzde 25.69) ve Boğaziçi Köprüsü Geçiş ücreti (yüzde 18.75) olarak belirlendi.

(ANKA)