kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1 Mayıs 'gazı' esnafa 22 milyon dolara patladı

MENEKŞE ATASELİM
1 Mayıs gerginliğinden çekinen halk sokakları boşalttı, Taksim ve Şişli'de pek çok esnaf dükkânını açmadı. İki bölgedeki toplam ciro kaybı 22 milyon doları buldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
1 Mayıs 'gazı' esnafa 22 milyon dolara patladı
Dün 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olaylar İstanbul'da Taksim ve Şişli esnafına kepenk indirtti. Polis ve göstericiler arasında çıkabilecek gerginliklerden çekinen halk sokakları boşalttı; pek çok dükkân hiç açılmadı. Taksim'e yürümek isteyen göstericilerin polisin sert müdahalesi ile karşılaştığı Şişli'de Osmanbey çevresi ve kutlamaların yapılmasının planlandığı Taksim'de İstiklal Caddesi ile civar sokaklarında esnafın günlük kaybı toplamda 22 milyon doları buldu.

'TEK MÜŞTERİ BİLE YOK'
Yaşanan olayların insanları korkuttuğunu ve hiç müşteri olmadığını aktaran Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Gaffar Koca, "Zaten kötü bir dönem geçiriyoruz. Ciddi sıkıntılarımız var. Böyle olaylar daha da beter etkiliyor" diye konuştu. Osmanbey ve geniş çevresinde 4 bin civarında esnaf olduğunu söyleyen ve bunlardan 800'ünün derneklerine üye olduğunu kaydeden Koca, dün yaşanan olayların yansımasını şöyle değerlendirdi: "Yıllık ciromuz 5 milyar dolar kadar. Bunu 250 işgününe bölersek günlük 20 milyon dolarlık bir cirodan söz ederiz. Bir gün boyunca hiç iş yapamamanın bizdeki kaybı bu ortalamada bir rakam olur ve bugün (dün) tek bir müşterimiz bile yok! 200 bin kişi istihdam eden bir sektör hiç çalışamadı." OTİAD Başkanı Gaffar Koca, "Bayram kutlaması ne gaz bombası ne sopayla yapılır. Toplumsal barış yakalanmalı" görüşlerini aktardı. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tahir Berrakkarasu ise Taksim İstiklal Caddesi ve civarındaki 5 bin esnafın yarısından fazlasının dükkânını hiç açmadığını ve sokakların bomboş kaldığını belirterek, "Bunların günlük cirosu ortalama 500 YTL olsa, 2.5 milyon YTL kaybedildi demektir. Bu rakam da en iyimser rakamdır. Çünkü günde 500 YTL'nin 100 mislini kazananlar var" açıklamasını yaptı.

SOKAKLAR GECEDEN BOŞALDI
BEYDER Başkanı Berrakkarasu, bir gece öncesinde Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nden tebligat yapılmamasına rağmen, 1 Mayıs gecesi, sabah 04.00'e kadar açık kalma ruhsatı olan yerlerin 02.00'de polis tarafından kapattırıldığını kaydetti. Berrakkarasu, "Zaten sokaklar gece 22.00'de boşalmaya başlamıştı. Vatandaş akşam saatlerinden itibaren yavaş yavaş Taksim'den çekilmişti" dedi.
Haberin fotoğrafları