kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hedefinden şaşmayan kalmadı

YAVUZ BARLAS
Merkez Bankası başta dış şoklar nedeniyle % 4'lük enflasyon hedefinin 2011'de tutturulabileceğini açıkladı ve eleştirilerin odak noktası haline geldi. Ancak hedeflemenin ilk yıllarında başarısız olan tek ülke Türkiye değil... Brezilya 7 yıllık uygulamasında sadece 2 yıl hedefi bant içinde tuttu. Çek Cumhuriyeti de 7 yılda 3 yıl hedefe ulaştı. Kanada ve İsveç 10 yıl içinde 4 yıl, Yeni Zelanda 15 yılda 6 yıl hedeften saptı..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yüzde 4'lük 2008 enflasyon hedefinin ancak 2011'de tutturulabileceğini açıklayınca bir anda eleştirilerin odak noktası haline geldi. Ancak hedefleme rejimini geçmişte uygulayan ülkelere bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hedeften sapmada yanlız olmadığı görülüyor. Merkez Bankası'nın nisan ayı beklenti anketinde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8.44 düzeyinde. Başkan Durmuş Yılmaz ise "Elimdeki verilere göre iyimserim. Enflasyon yıl sonunda yüzde 9.3'ü görür" açıklamasını yaptı. Başkan Yılmaz gerekçe olarak da gıda ve enerji fiyatlarındaki artışı, küresel mali riskleri ve iç siyasi belirsizlikleri gösterdi.

DIŞ ŞOKLAR HEDEFLEMEDE ETKİLİ
Enflasyon hedeflemesi rejimini şimdiye kadar bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin uygulamaya çalıştı. Türkiye ise 2002'den bu yana örtük, 2006'dan beri de açık hedefleme rejimini uyguluyor. Bu rejimin ilk uygulayıcısı olan Yeni Zelanda'daki 15 yıllık uygulamada 6 yıl hedef şaştı. Ülke ilk 5 yıl içinde 3 kez karavana attı. İsveç'te de 10 yıllık uygulama boyunca ilk 4 yılda iki kez olmak üzere toplam 4 kez hedef tutmadı. Gelişmiş ülkeler arasındaki Kanada rejimi hayata geçirdiği ilk 10 yılda üçü arka arkaya olmak üzere 4 kez hedef rakamını yakalayamadı. Gelişmekte olan ülkelerde de durum çok farklı değil. Brezilya'nın 7 yıllık uygulamasında enflasyon sadece 2 yıl hedef bandının içinde kaldı. Yine Çek Cumhuriyeti'ndeki 7 yıllık uygulamada da ancak 3 kez yıl sonunda hedef bant dahilinde seyretti. Brezilya'nın hedefte sapma yaşamasının ana nedeni arz yönlü şoklar başta olmak üzere kamu personeline ve üretimine yapılan zamlardı. Meksika ve Şili de dış finansal şoklardan olumsuz etkilenen ülkeler arasındaydı. Tıpkı Başkan Durmuş Yılmaz'ın altını çizdiği gibi başarı ve başarısızlıkta küresel konjonktürün önemi büyük.