kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Haniye hükümeti, Gazze'de toplantı için izin ve ruhsat alınacağını duyurdu
00:59
Hamas hükümeti, Gazze Şeridi'nde düğünler de dahil her türlü toplantı için ruhsat alınmasını kararlaştırdı. Karar, Gazze'deki Filistin İnsan Hakları Merkezi'nin tepkisine yol açtı ve örgüt, İsmail Haniye hükümetinden, ''çok tehlikeli'' olarak nitelendirdiği kararı geri çekmesini istedi.

Filistin'deki, El Fetih'e yakın haber sitelerinden Palpress, Gazze'de ablukanın yarattığı darboğaza değinerek, ''Ortalıkta yatak kalmadıktan sonra, Gazze'de evlenmek isteyenlere şimdi ruhsat gerekiyor'' başlığı altında yayımladığı haberde, Hamas hükümetinin, Gazzeliler'in her amaç altında düzenlenecek genel toplantı, festival, yürüyüş ve düğün gibi faaliyetleri için ruhsat alınması gerektiği yolunda karar aldığını bildirdi. Habere göre, Gazze'nin Şati kampındaki Hamas yetkilileri, 13 Nisan tarihinde, tüm salon sahiplerine bir duyuru göndererek, düzenlenecek her türlü toplantı için hem ruhsat almaları, hem de hazırlanan bir özel formu doldurmaları gerektiğini bildirdi.

Gazze'deki insan hakları örgütlerinden Filistin İnsan Hakları Merkezi de Haniye hükümetinin bu kararını şiddetle kınadı ve ''çok tehlikeli'' bir gelişim olarak nitelendirdi. Merkez, bir basın bildirisi yayımlayarak, kararın, sosyal amaçlı faaliyetleri düzenleyen yasaya da aykırı olduğunu vurguladı.

1998 yılında çıkarılan yasada, bu tür faaliyetlerin düzenlenmesi için gerekli taraflara haber verilmesinin yeterli olduğu ve asla ruhsat istenmediği hatırlatıldı.

Filistin İnsan Hakları Merkezi, Haniye hükümetini karardan geri dönmeye çağırdı ve sosyal amaçlı toplantılara karışmamasını ve yasalara uygun davranmasını istedi.