kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Nazım Hoca'nın gizli buluşması

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in, 'sessiz ve derinden' giden çalışma tarzı artık kabullenilir oldu. Ekren, bir süre önce Kastamonu'da ortaya çıktı. Hafta sonu tatili yaptığı zannedildi. Sonradan anlaşıldı ki bakan, gözlerden uzak biçimde takım çalışması yapıyordu.
Hazine, Maliye, DPT müsteşarları, Merkez Bankası, BDDK, TMSF, SPK başkanları, Ziraat ve Halkbank genel müdürlerinden ekonominin genel gidişatı hakkında brifing alıyordu. Yer yer karamsar görüşlerin de sergilendiği o toplantıdaki değerlendirmelerin ortak paydası ise şöyle:
- AK Parti hakkındaki kapatma davası Türkiye'nin görünümünü olumsuz etkiledi. Belirsizlik algılaması 2009 yılı ortalarına kadar sürebilir.
- Yılın ikinci yarısında bankaların sendikasyon kredisi geri dönüşleri başlayacak. Bu noktada bir miktar maliyet artışı sürpriz olmayacak.
- Küresel doğrudan sermaye akımı duraklama sürecine girdi. Cari açığın finansman riski ve yükselen enflasyon trendi karşısında mali disiplin hayati önem kazandı.
- Piyasa, kendi faiz artırımını yaptı. Merkez Bankası'nın olası faiz artırım kararı, faiz gideri yönüyle bütçeyi derinden etkileyecek.
- IMFDünya Bankası desteği ile küresel şirketlerin yöneticilerini 2004 yılından bu yana biraraya getiren "Yatırım Danışma Konseyi" bu yıl en geç haziran ayında toplanacak. Türkiye, bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ağzından uluslararası yatırımcılara güvence verecek.

Biz işimize bakıyoruz
- Sosyal güvenlik ve genel sağlık yasa tasarısının Meclis'ten geçmesinin ardından istihdam paketi açılacak. Temmuz'da elektrikte otomatik fiyatlandırma devreye girecek.
- Küresel yatırım iştahındaki azalmaya rağmen Halkbank, Telekom, Piyango, enerji özelleştirmeleri sürecek. "Kapatma davasına takılmayın. Biz işimize devam ediyoruz" sinyali verilecek.