kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CHP lideri Baykal, 80 kişilik Parti Meclisi’ne seçilecek isimleri belirlemek için oy kullandı.

CHP yönetiminde yine muhalif isimlere yer yok

ŞENOL ATEŞ ANKARA
Genel Sekreter Önder Sav, Parti Meclisi'ne sondan üçüncü sırada girdi. Ancak muhalif MYK üyeleri Mahmut Yıldız, Fuat Çay ve Zekeriya Akıncı yeni listede bile yer alamadı..
Deniz Baykal'ın tekrar genel başkan seçildiği CHP'nin 32'nci Olağan Kurultayı'nda dün de PM ve YDK üyelerinin seçimi yapıldı. Baykal'ın belirlediği parti meclisi listesi blok halinde kabul edildi. Parti içinde tepki çeken Genel Sekreter Önder Sav oy sıralamasında sondan üçüncü oldu. Ancak PM'nin sık sık Sav ile karşı karşıya gelen muhalif üyeleri listeye bile giremedi. Kuraltay'ın 2'nci gününde CHP'nin 'Kürt açılımı' raporlarda ve konuşmalarda değil, salonda çalınan şarkılarla geldi. Salonda 2004'te yayınlanan ve Ağır Ceza Mahkemesi Yedek Hâkimliği tarafından "Kadınları dağlara çıkmaya teşvik etmek ve bölücülük yapmak" gerekçesiyle toplatma kararı alınan, ancak 2005'te kaldırılan Aynur'un "Keçe Kurdan" (Kürt kızı) isimli Kürtçe şarkısı çalındı. Bunu Civan Haco'nun şarkıları izledi. Kürtçe şarkılar salondaki CHP'lileri ve delegeleri coşturdu. Şarkılar eşliğinde halay çekildi. Kürtçe şarkılarla birlikte Ayten Alpman'ın "Memleketim", Edip Akbayram'ın "Güzel günler göreceğiz", Selda'nın "Sivas'ın Yollarına" parçaları çalındı.

EN AZ OY SEVİGEN VE SAV'A
Baykal, rekor oyla genel başkanlığa seçildikten sonra gözlerin çevrildiği Parti Meclisi (PM) listesinde "sürpriz" olmadı. PM listesine Genel Sekreter Önder Sav damgasını vurdu. Sav'la kıyasıya çekişen Eşref Erdem'in yönetimden kopmasının ardından sık sık Sav'la karşı karşıyla gelen MYK üyeleri Genel Sayman Mahmut Yıldız, Fuat Çay, Zekeriya Akıncı yeni listede yer bulamadı. Haluk'a Koç'a destek veren Kadın Kolları eski Genel Başkanı Güldal Okuducu da liste dışı kaldı. Baykal, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu hariç tüm kadın vekilleri yönetime taşıdı. Birgen Keleş, Nesrin Baytok, Canan Arıtman, Fatma Nur Serter, Necla Arat, Bihlun Tamaylıgil, Özlem Çerçioğlu ve Gaye Erbatur PM'ye giren isimler oldu. Baykal'la sert bir tartışmaya giren Bayram Meral liste dışı kalırken, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'nin listede yer almaması dikkat çekti. Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ile Çorum Milletvekili Derviş Günday ise yönetime girdi. Oylama sonucunda 68 kişilik PM asıl listesinde en az oyu Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen 695 oyla aldı. 801 oyla Yılmaz Ateş, Sevigen'i izledi, sondan üçüncü sırada yer alan Önder Sav'a 817 oy çıktı. En yüksek oyu 1020 ile Hüseyin Karakoç aldı. Bilim yönetim ve kültür platformu listesinden de 12 isim PM'ye girdi. Berhan Şimşek de yönetime bu listeden girdi. Baykal, toplam 46 yeni ismi yönetime sundu. Ancak platform listesindeki "eleme" dikkate alındığında 80 kişilik PM'nin de 40 üyesi yenilendi.
Haberin fotoğrafları