kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD basını: Mahkeme AKP'yi uyarsın ancak kapatmasın

Yeni Haber
AKP hakkındaki kapatma davasının yurt dışındaki yankıları sürüyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Boston Globe, başyazısında AKP'nin kapatılması halinde Türk demokrasisinin gölgeleneceği ve Türkiye'nin AB üyeliğinin daha da zorlaştırılacağı yorumu yaptı. Gazete, Anayasa Mahkemesinin AKP'yi "laikliğe saygı" göstermesi için uyarmasını, ancak partiyi kapatmaktan kaçınmasını istedi.

Boston Globe, "Türkiye'de Sarsıntılar" başlıklı başyazısında Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirirken iktidardaki "ılımlı İslami" parti ile laik devletin ilkelerini koruyan ordu, yargı ve eğitim elitleri arasındaki "güç mücadelesi"ndeki yeni ve "uğursuz" bir aşamaya girildiğini öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'nin de AKP hakkındaki kapatma davasını kabul ederek kendisini sorunun içine soktuğunu savunan gazete, Mahkeme'nin kapatma kararını vermesi halinde bunun Türk demokrasisini gölgeleyeceğini ve Türkiye'nin AB üyeliğini daha da zorlaştıracağı yorumu yaptı.

"YABANCI SERMAYE ÜRKEBİLİR"

ABD'li gazete, "Erdoğan hükümetinin serbest piyasa reformlarından olumlu etkilenen yabancı yatırımcılar da, siyasi istikrarsızlık sarsıntılarından ürkebilir" diye yazdı. Türkiye'nin ulusal çıkarı açısından tedrici olarak gidilmesi, uzlaşma sağlanması ve demokratik ilerlemenin korunması gerektiğini savunan gazete, şöyle devam etti:

"İktidardaki İslamcılar, bazı belediyelerde içki yasaklayarak ve kamuya açık parklarda kadınlar ve erkekleri ayırarak laik sistemi kışkırtmamalı. Ordu ve güvenlik elemanlarının loş "derin devleti' de, laik değerleri, seçmenlerin iradesini engelleyerek korumaya çalışmamalı.

Yüksek mahkeme yargıçları için demokrasiyi desteklemenin en iyi yolu, Erdoğan ve arkadaşlarını laikliğe saygı göstermeleri konusunda uyarmak ancak ülkeyi yönetmek için halktan yetki alan bir parti kapatmaktan kaçınmaktır."

(ANKA)


(CN/ZG)