kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP'den Tarım Bakanı hakkında gensoru önergesi

AA
Yeni Haber
MHP, son aylarda pirinç, bulgur ve bakliyatta fiyat artışları yaşanırken, gerekli tedbirleri almadığı ve sorumsuz davrandığı gerekçesiyle, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker hakkında gensoru açılmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile arkadaşlarının imzasını taşıyan önergede, son yıllarda tarımdan geçimini sağlayan çiftçilerin büyük sıkıntılar yaşadığı belirtildi.

Tarımda girdi fiyatlarının arttığı, buna karşılık çiftçilerin ürünlerini değeri fiyattan satamadığı ve her geçen yıl çiftçilerin gelirlerinin, refah seviyesinin düştüğü kaydedilen önergede, şunlar kaydedildi:

''İnsanlarımız asgari geçimlerini dahi sağlayamamaktadır. Son aylarda ise temel gıda maddeleri olan pirinç, bulgur ve bakliyatta yaşanan fiyat artışları tüm halkımızı ciddi anlamda sıkıntıya sokmuştur. Bütün bu sorunlar yaşanırken, gerekli tedbirleri almayan ve sorumsuz davranan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker hakkında Anayasa'nın 99. İçtüzüğün 106. maddeleri uyarınca gensoru açılmasını arz ve talep ederiz.''

Önergenin gerekçesinde, son günlerde bazı gıda ürünlerinin piyasaya arzında sıkıntılar ortaya çıktığı, bazı spekülatörlerin bu durumu fırsat bilerek başta pirinç, bulgur ve bakliyat ürünleri gibi mutfakların ana maddesi olan ürünlerin fiyatlarını 2 katına çıkarttığı ifade edildi.

Özellikle, geçen sene yaşanan kuraklıktan dolayı, dünya piyasalarında, buğday ve pirinç arzında sıkıntı olacağı ortada iken bakanlığın halkın ihtiyacı olan miktarda ürünün temini için gerekli tedbirleri almadığı öne sürülen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Bugün TMO buğday ithal etmektedir. Bu ithalatın Türkiye'ye zararı yaklaşık 500 milyon dolardır. TMO elindeki 32 bin ton pirinci belirli firmalara satarak pirinç piyasasında spekülasyonun oluşmasına sebep olmuştur ve fiyatlar hızlı bir şekilde artmıştır. Bugün TMO 1.8 YTL/kg'dan sattığı pirincin yerine daha fazla fiyat ödeyerek pirinç ithal etmektedir. Sonuç olarak, 2007 yılı yanlış pirinç alım politikaları, hem pirinç üreticisini mağdur etmiş hem de pirinç tüketicisi mağdur olmuştur. Kazanan yine spekülatörler olmuştur.

Tarımsal desteklemeler zamanında ödenmediği gibi özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedefleyen Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri her yıl azaltılmıştır. Sadece, DGD ödemelerinde çiftçilerimizin yıllık kaybı 1 milyar 530 milyon YTL'dir.

Tarımsal girdi fiyatları aşırı şekilde artmıştır. Bunun sonucu, çiftçilerimiz gübre kullanamaz, arazisini yeterince işleyemez ve sulayamaz olmuştur. Gübre, yem ve akaryakıtta yaşanan aşırı fiyat artışlarının önlenmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bir tedbir geliştirememiştir. Özellikle, gübrede ortaya çıkan tekel önlenememiş ve son bir yılda çeşitlerine göre gübrede fiyat artışları 2 katını geçmiştir.

Öne sürülen bu iddialar karşısında, bakanın görevini ihmal ettiği, sorumluluğunun gereğini yapmadığı, kamu hazinesini zarara uğrattığı, tüm halkımız ve özellikle çiftçilerimizi mağdur ettiği, zarara uğrattığı açıktır.''