kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez Bankası faiz oranları değişmedi

ANKA
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizinin yüzde 15.25, borç verme faizinin de yüzde 19.25'le sabit tutulmasına karar verildi. Kurul, izleyen dönemde "gerekirse" ölçülü faiz artırımına gidebileceğini bildirdi.

Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıya Kurul Üyeleri Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu ve Abdullah Yavaş katıldı. Toplantı bitiminde açıklanan kararda, Kurul'un Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.

En son 13 Şubat'ta yapılan indirimle, bu tarihten itibaren Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15,25, borç verme faiz oranı yüzde 19,25 olarak uygulanıyor. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11.25, borç verme faiz oranı yüzde 22.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da yüzde 18.25 düzeyinde bulunuyor.

"GEREKİRSE FAİZ ARTIRIMINA GİDERİZ"

Açıklamada, uluslar arası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, buna karşılık, dış talebin güçlü seyrini koruduğuna işaret edildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine katkı sağlamaya devam etmesi öngörülürken, son dönemde artış eğilimini sürdüren gıda ve enerji fiyatları ile küresel ekonomideki belirsizliklerin kısa vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdığı ve enflasyon beklentilerini olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerinde son dönemde gözlenen yükselişin genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açmasına izin vermeyeceği vurgulanarak şöyle denildi:

"Bu doğrultuda Kurul, önümüzdeki dönemde olumsuz haberlere karşı olumlu haberlerden daha duyarlı bir duruş sergileyecek ve gerektiğinde ölçülü faiz artışlarına gidebilecektir. Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."