kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ahmet Dördüncü

Akbank'ta Citi'nin payı kalır nükleerde GE ile yakınlaştık

Sabancı Holding CEO'su Dördüncü, nükleer enerji santrali için ABD'li GE ile ortaklık konusunda yol aldıklarını belirterek, "Bir ortak operatör diğeri de teknoloji sağlayan şirket olacak" dedi..
Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, nükleer santral projesinde işbirliği için yaptıkları görüşmelerde ABD'li enerji devi GE ile diğer şirketlerle görüşmelerine göre daha ileri bir aşamada olduklarını söyledi. Reuters'a konuşan Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, "Nükleerde ortaklık yapılacak şirket sayısı çok fazla değil. Biz alternatif olabilecek teknoloji sahipleri ile konuşuyoruz. Bunların içinde GE ile de konuşmamız var. Bu konuda daha ilerlemiş şekilde GE ile konuşuyoruz ama henüz sonuçlandırmış değiliz, sanki biraz daha yol almışız gibi" dedi. Türkiye'de nükleer enerji işinde var olabilmek için iki tür ortak gerektiğini belirten Dördüncü, bir ortağın teknoloji sağlayıcı, diğerinin ise santralin işletilmesinden sorumlu olması gerektiğini söyledi ve "İş çok hassas olduğu için teknolojiyi sağlayan ile ilişkileriniz çok daha sağlam oluyor; ancak, burada operatör de teknolojiyi sağlayan kadar önemli çünkü nükleer santral herhangi bir santral gibi değil. Üçlü bir sacayağı gibi düşünmek lazım; güçlü bir lokal partner, bir operatör olacak ve bir de teknolojiyi sağlayan şirket olacak" dedi.

ÜÇLÜ GRUP KURULACAK
Sabancı Holding'in nükleer santral dışındaki enerji projelerini yürüten Enerjisa'nın Avusturyalı Verbund ile ortak olduğunu ve Türkiye'de önemli bir enerji oyuncusu olmayı hedeflediklerini söyleyen Dördüncü, "Elektrik üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende satışı olan herhangi bir iş bizim radarımızdadır, anlamlı geliyorsa ve gücümüz yetiyorsa bakarız" dedi.

İLİŞKİMİZ SORUNSUZ
Sabancı Holding'in amiral gemisi olan Akbank'ta yüzde 20 hisse sahibi olan Citigroup'un global sorunlar nedeniyle payını azaltmasının söz konusu olmadığını söyleyen Dördüncü, "Citi'nin Akbank'taki hissesini azaltması söz konusu değil, artırması da gündemde değil" dedi. Sabancı Holding'in ilk çeyrek sonuçlarının 2008 hedeflerinde bir revizyon gerektirmediğini söyleyen Dördüncü, "Biz iyimserliğimizi kaybetmeden temkinli bir bütçe hazırladık. Mart sonu itibarıyla baktığımızda senenin geri kalanı için bir B planına geçme durumumuz yok" dedi.