kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Yabancıya mülk satışına jet yasa

ANKARA
Anayasa Mahkemesi'nin, yabancılara gayrimenkul satışını durduran kararı yürürlüğe girince hükümet yeni düzenlemeyi imzaya açtı. Maliye Bakanı Unakıtan, "En kısa sürede Meclis'ten geçirilecek" dedi..
Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin yasaklaması dün itibariyle başladı. Buna karışılık satışların yeniden başlamasını sağlayacak yeni düzenleme dün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Ben de imzaladım. Düzenleme en kısa sürede Meclis'ten geçirilecek. Boşluk doğmaması için gerekli yasal değişiklik yapılacak" dedi. Hükümet, yabancılara gayrimenkul satışını Tapu Kanunu'yla düzenledi. Ancak, Anayasa Mahkemesi CHP'nin açtığı dava kapsamında ilgili maddeyi iptal etmişti. Ocakta yayınlanan kararla yeni düzenleme için 3 ay süre tanındı. Süre dün doldu ve hükümet yeni düzenleme yapmadığı için de yabancılara taşınmaz satışları durduruldu. Hükümet yeni düzenleme için kolları sıvadı ve yasa hemen Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yeni yasa yürürlüğe girinceye kadar yabancılar gayrimenkul satın alamayacak. Ancak, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu'na göre Türkiye'de kurulan yabancı şirketler ile çift uyruklular, uygulama dışında kalacak.

DOĞRUDAN SATIŞA SINIR
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yeni tasarıda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak, yabancılara yapılacak doğrudan satışlara alan sınırlaması getirildi. Satışlar 2.5 hektar olarak korunurken Bakanlar Kurulu'nun miktarı artırma yetkisi kaldırıldı. İllerin yüzölçümlerine göre belirlenen binde 5'lik alan için de imar planı içinde kalan alanın baz alınması şartı getirildi. İmar planı içindeki alanının yabancılara satılabilecek oranının da yasama organınca belirlenmesi öngörüldü. Düzenlemede, il yüzölçümü yerine imar planı esas alındı. Bu arada Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AK Parti eski milletvekili Turhan Çömez'in, oğlu Abdullah Unakıtan ile ilgili iddialarına ilişkin soruya ise, İngilizce olarak "What is the next" (Sıradaki- Başka sorusu olan var mı) diyerek yanıt vermedi.