kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Elektrik faturasının kredi kartı ile ödenmesi gündemde

Yeni Haber
Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi'nin (TEDAŞ) 13 milyar YTL'ye varan yıllık enerji satışında tahsilat oranı yüzde 66 düzeyinde kalınca, elektrik faturalarının kredi kartı ile ödenmesi gündeme geldi.

Elektrik borcunun taksitlendirilmesinin de tartışıldığı yeni düzenlemede kredi kartı ile ödeme için bankalar yüzde 2-2,5 düzeyinde komisyon ile paraların 30 ila 40 gün bankada kalmasını talep ettiler.

ANKA'nın ulaştığı, 4 Aralık 2007 tarihinde onaylanarak TBMM'ye sunulan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun TEDAŞ 2006 Yılı Raporu'nda tahsilat oranları ve bu çerçevede gündeme gelen kredi kartı ile ödeme konusuna yer verildi. Rapora göre, sayaç okuma oranı yüzde 79,6, söz konusu okuma sonucunda tahahkuka bağlanan enerji miktarının satın alınan enerji miktarına oranlaması suretiyle hesaplanan enerji tahakkuk oranı yüzde 84,4 oldu. Tahakkukların faturalarda yer alan vadelerinde tahsil edilmesi oranı yüzde 93,2, önceki yıllar da dahil vadesi geçmiş ve geçmemiş tüm enerji alacaklarının tahsilat oranı ise yüzde 66,3 olarak belirlendi.

ABONEDEN YOĞUN TALEP GELDİ

Enerji bedeli tahsilatlarında kredi kartı ile de ödeme yapılabilmesi konusunda abonelerden yoğun talep geldiği kaydedilen raporda, bankaların bu konudaki talepleri şöyle aktarıldı:

"Abonelerden enerji alacaklarının kredi kartı ile tahsili (taksitlendirme de dahil) hizmetinin sağlanması karşılığı olarak bankaların ya tahsil edilen paranın bankada belirli bir süre (30-40 gün gibi) bekletilmesini ya da belirli bir oranda (yüzde 2-2,5 gibi) komisyon ödenmesini istedikleri, taksitlendirme talebi halinde ise taksit sayısına göre söz konusu gün ve oranların daha da artacağını belirttikleri anlaşılmıştır."

Raporda, kredi kartı ile ödemenin getirdiği birçok kolaylık yanında, özellikle birikmiş enerji alacaklarının tahsiliyle ilgili yapılacak taksitlendirme işlemlerindeki, müşteriden teminat veya kefil istenmesi ile yazışmalar nedeniyle oluşan zaman kaybını ortadan kaldıracak olmasının önemi vurgulandı.

Raporda, "Bu nedenle, enerji bedeli tahsilatı yapılırken abonelerin kredi kartı ile de ödeme yapabilmeleri konusunda gerekli araştırmalar ile fayda-maliyet değerlendirmelerinin yapılması, uygulamanın yararlı olacağı sonucuna varılması halinde ise anılan uygulamanın yönetim kurulu (TEDAŞ ve dağıtım şirketleri) kararlarına dayandırılarak başlatılması önerilir" denildi.

TAHSİLAT ORANI YÜZDE 17'YE KADAR DÜŞÜYOR


Raporda yer verilen 2006 tahsilat oranı verilerine göre, toplam enerji satışı tutarı 12 milyar 995 milyon YTL olurken, toplam alacaklarda tahsilat oranı yüzde 66,3 olarak gerçekleşti. Toplam alacaklar üzerinden tahsilatta en düşük oran yüzde 16,9 ile Dicle Elektrik Dağıtım'da ortaya çıktı. En yüksek tahsilat oranı ise yüzde 84,8 ile Boğaziçi Elektrik'te görüldü.

AA