kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sosyal güvenlikte yürürlük tarihi ekime kaydırıldı

Sosyal Güvenlik Yasası'nın yürürlük tarihi ağustostan 1 Ekim'e çekildi. Prim gün sayısı da 200 gün artırıldı..
Meclis Genel Kurulu'nda, görüşmelerine devam edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının kabul edilen 4. bölümüne göre yaşlılık aylığı almak için SSK'larda aranan 7000 günlük prim ödeme şartı, 7200'e çıkartıldı. Tasarının 5'inci bölümünün görüşmelerine başlanırken yasanın yürürlüğe girme tarihinin ağustostan ekime çekilmesi kabul edildi. 4'üncü bölümde geçen maddelerden bazıları şunlar:

* Ücretsiz olarak doğum iznine ayrılan kadınlar, sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanabilecek. Bu haktan, çocuğun yaşaması kaydıyla, 2 defa ve 2 yılı geçmemek üzere yararlanılabilecek.

* Sigortalıların yaşlılık aylığı hesaplanırken, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan süreleri eski mevzuata, sonraki çalışma süreleri ise yeni mevzuata göre oransal hesaplanacak.

* Mevcut sigortalıların hak kaybını önlemek için yüzde 2 olan aylık bağlama oranı, 10 yıl (2018'e kadar) yüzde 3 olacak. 30 Nisan 2008'den itibaren sisteme girenlere ise yüzde 2 bağlama oranı uygulanacak. Böylece 30 Nisan ile yasanın yürürlük tarihi 1 Ekim 2008 arasında sigortalananların, eski mevzuattan yararlanmasının önüne geçildi.

YEŞİL KART KALKIYOR
*
Yeşil kart, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Bu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

* SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7000'den 7200'e çıkacak. Sigortalılar, en az 5400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecek.

* Tarımsal faaliyette bulunanlar hariç, yeniden çalışmaya başlayan kişilerin yaşlılık aylıkları kesilecek.

* Munzam vakıf sandıklarının iştirakçileri ise herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 3 yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilecek.