kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Havada büyük birleşme

Yeni Haber
ABD'nin iki büyük havayolu taşımacılığı şirketi Delta Havayolları ile Northwest Havayolları birleşmek için anlaşmaya vardı.

Her iki şirketin yönetim kurullarının onay verdiği anlaşmayla, Delta Havayolları Northwest Havayollarını alacak ve Delta Havayolları adı altında hizmet verecek birleşik şirket, dünyanın en büyük hava taşımacılığı kuruluşu olacak.

Delta Havayollarından yapılan açıklamada, merkezi Atlanta'da olacak ve Delta Havayollarının Başkanı Richard Anderson'ın başkanı olacağı birleşik havayolları şirketinin işletme değeri 17,7 milyar doları bulacak.Anlaşma, gerekli kurumların birleşik şirketin tekel oluşturmayacağı ve her iki havayolu şirketindeki sendikaların onayını gerektiriyor.Merkezi Atlanta'daki Delta Havayolları ile merkezi Egagan Minnesota'daki Northwest Havayollarının birleşmesi onaylanırsa, birleşik şirketin
yıllık geliri 31,7 milyar dolar olacak ve 75 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Ekonomistler bu birleşmeyle, birleşik havayolları şirketinin uçuşlarını azaltması ve piyasa gücünü fiyatları yükseltmede kullanacak olması nedeniyle bilet ücretlerinin artacağı yorumunu yapıyorlar. Bu birleşmenin, yükselen petrol fiyatlarıyla mücadele eden ''Continental Airlines'' ve ''United Airlines'' gibi ABD'li havayollarının şirketlerinin birleşmesini sağlayabileceği de belirtiliyor.

Ancak anlaşmanın, havayolu şirketlerindeki sendikaların direnişiyle karşılaşabileceği kaydediliyor. Northwest Havayollarındaki pilotlar ve havayollarının yer hizmetlerinde çalışan işçilerin sendika yetkilileri, birleşmeye karşı çıkacaklarını söylediler.

Northwest Havayollarındaki pilotların sendikasından yapılan açıklamada, ''anlaşmanın açıkça Northwest Havayollarındaki pilotların aleyhine olduğu ve birleşmeye karşı çıkmak için bütün imkânların kullanılacağı'' ifade edildi.