kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atom bombasının mucidi öldü

Yeni Haber
Nükleer fisyon konusundaki çalışmalarıyla tanınan, ilk atom bombasının yapılmasına yardımcı olan fizikçilerden Amerikalı John Wheeler 97 yaşında öldü. ..
Ailesinin açıklamasında, Albert Einstein'ın çalışma arkadaşlarından olan Wheeler'ın geçen hafta sonunda hayatını kaybettiği belirtildi.Atom bombasının kuramsal temelleri üzerinde çalışan ve birleşik alan kuramına ilişkin özgün bir yaklaşım ortaya koyan Wheeler, 9 Temmuz 1911'de doğdu.

Kopenhag, Kuzey Carolina, Princeton ve Teksas üniversitelerinde çalışan Wheeler'ın, Kopenhag Üniversitesi'nde Niels Bohr ile birlikte yazdığı "Çekirdek Bölünmesinin Mekanizması" başlıklı makale 1939'da yayımlandı. Bu makalede, iki bilim adamı atom bombasında yalnızca uranyum-235 izotopunun kullanılabileceğini ortaya koydu. Wheeler, 1949-1951 arasında ABD'nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos'da yürütülen hidrojen bombası yapımı çalışmalarına katıldı. 1951-1953 arasında termonükleer silahlar tasarımı amaçlı Matter Doruğu Projesinin yöneticiliğini yapan Wheeler, çekirdek bölünmesi konusundaki çalışmaları ve plütonyum üretim teknolojisine katkıları nedeniyle
1968'de ABD Atom Enerjisi Komisyonundan ödül aldı. Daha sonra birleşik alan kuramı, uzay-zaman ve kütle çekimi konularıyla ilgilenen Wheeler, "Kara delik" terimini ilk kez kullanan fizikçiydi.