kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehdi Eker

'TMO'da pirinç stoku bitmedi sorun spekülatörün kâr hırsı'

Bazı ülkelerin buğday ve pirinç ihracatına sınırlama getirmesinin panik havası oluşturduğunu belirten Tarım Bakanı Eker, bazı spekülatörlerin bu durumdan istifade edip daha fazla kâr etmek istediklerini söyledi..
Buğdaydan sonra pirinçte yaşanan kıtlık ve fiyat tartışmalarında hükümet spekülatörleri suçladı. Hububat ürünleri stoku açısından endişe edecek durum bulunmadığını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Rusya, Kazakistan, Ukrayna gibi bazı ülkelerin buğday ve pirinç ihracatına getirdiği sınırlama üzerine oluşan panik havasında, bazı spekülatörlerin yeni sezona kadar kısa süreli kâr yapmak peşinde olduğunu bildirdi. Bakan Eker, hububat ürünlerinde stok sorunu ve fiyat artışlarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) pirinç stokunun bittiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını kaydeden Eker, "Daha geçen hafta TMO 30 bin ton çeltik sattı. Bunlar iddia edildiği gibi 4 firmaya değil, 77 firmaya satıldı. Bizim açımızdan ne buğdayda, ne pirinçte bir sıkıntı söz konusu değil. Şu anda bizi yeni sezona götürecek kadar elimizde hem buğdayımız, hem pirincimiz var'' dedi.

'SAVAŞ STOKUMUZ VAR'
Türkiye'nin "savaş stokunun bile bulunmadığı"na yönelik yorumlar yapıldığının hatırlatılması üzerine de Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye açısından bu yönde çok şükür böyle bir şey yok. Ne buğdayda, ne pirinçte endişe edecek bir şey yok. Bazı spekülatörler bu durumdan istifade edip daha fazla kâr etmek istiyorlar. Bütün mesele bu.'' Bakan Eker, fiyat artışlarının nedeni konusunda ise, hükümet olarak pirincin perakende fiyatını belirleme durumları olmadığını vurguladı.