kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancı ilgisi İMKB'yi zor haftada kârlı çıkardı

Yatırımcılar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülke borsalarına yöneldi. ABD ve Avrupa borsaları gerilerken, İMKB-100 endeksi yüzde 1.5 yükseldi..
Küresel piyasalar zorlu bir haftaya giriyor. Özellikle geçen cuma günü ABD'li General Electric'in ilk çeyrekte kârının yüzde 5.8 gerilediğini açıklaması sonrası gözler önümüzdeki hafta bilançolarını açıklayacak şirketlere çevrildi. ABD'den gelecek haberlere odaklanan piyasalar Citigroup, Merill Lynch, JP Morgan Chase, Intel, IBM ve Google bilançolarına göre yönünü belirleyecek. Geçtiğimiz hafta IMF'nin hazırladığı raporda ABD ekonomisinin bu yıl durgunluğa gireceğini belirtmesi ardından uluslararası finans piyasalarında krizin henüz dibi görmediği ve zararın daha da derinleşeceği yönündeki beklentilerin güçlenmesiyle gelişmiş ülke borsaları ağır yara aldı. Haftanın son işlem gününde ABD ekonomisinin göstergelerinden biri olarak kabul edilen ve piyasa değeri açısında dünyanın en büyük üçüncü şirketi konumundaki General Electric'in 2008 yılı ilk çeyreğinde kârının düştüğü ve yılın geri kalan kısmı içinde hedef küçülttüğünü açıklaması ile piyasalar yönünü aşağıya çevirdi. Finans krizinin başladığı 2007 temmuz ayından beri mali piyasaların uğradığı zarar ile ilgili tahminlerin her geçen gün artarak 1 trilyon doları aşması ile ortaya çıkan tabloda belirsizlik döneminin devam edeceğine işaret ediliyor. Bazı bankalar hazırladıkları raporlarda finans piyasalarındaki olumsuz etkilenmenin henüz yüzde 40'ının ortaya çıktığını ve dalgalanmanın devam edeceği yönündeki analizler yatırımcıları endişelendiriyor.

NASDAQ AĞIR HASAR ALDI
Gelişmekte olan ülkelerde dip arayışında olan yabancı yatırımcı ve fonların gelişen hisse senedi piyasasına artan ilgileri geçen hafta özellikle dünya borsalarında düşüşler yaşanırken, Türkiye, Güney Afrika, Tayvan, Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülke borsaları ise dalgalı haftayı yükselişle kapattı. Gelişmekte olan ülke borsalarının yer aldığı MSCI endeksi yıl içinde yüzde 11.7 yükseldi. Geçen hafta en çok değer kaybeden borsa teknoloji hisselerindeki düşüşle ABD'li teknoloji endeksi Nasdaq oldu. İMKB-100 Endeksi ise aynı dönemde yüzde 1.5 değer kazandı.