kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kanserle mücadelede hastalar kadar hasta yakınlarına da görev düşüyor. Bu sürecin uzmanlarla da el ele verilerek hep birlikte atlatılması gerekiyor.

Kanseri yenmek için 'Pollyanna' olmayın!

DİDEM SEYMEN
11.04.2008
Kanserli bir hastayı camfanus içine koyup, bütün sorunlardan kaçıramazsınız. Psikolog Şebnem Turhan'a göre; kanser hastaları 'Pollyanna'cılık oynamak zorunda değil!..
Kanseri yenmek için sadece ilaçlar yeterli değil, psikolojiniz de çok önemli! Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Psikolog Şebnem Turhan; kanser hastalarına ve yakınlarına kanserle psikolojik olarak savaşmak için taktikler verdi. Pozitif düşünmenin ve sürekli 'Pollyanna'cılık oynamanın hastalığın kabullenilmesini zorlaştırdığına dikkat çeken Şebnem Turhan, hastanın geçtiği psikolojik etapları şöyle sıraladı:

FARKLI ETAPLARI VAR

* İNANAMAZ: Kanser olduğunu öğrenen hastaların ilk tepkisi, "Bu, benim başıma gelemez" demek olur. İnkar dönemi uzun süren ve tedaviye yanaşmayan bir hastaya, mutlaka psikolojik müdahale yapılmalıdır.

* SUÇLAR: İnkârdan sonra öfke dönemi gelir. Hastada; hastalığa, doktora, sağlık personeline, sağlıklı kişilere ve yakınlarına karşı bir öfke oluşur. "Neden ben?" demeye başlar.

* ADAK ADAR: Bir süre sonra hasta isteklerinin yerine getirilmesi için pazarlık yapmaya başlar. İyileşmek için adak adar.

* DEPRESYONA GİRER: Hasta yapamadıklarını fark edince depresyona girer.

* KABULLENİR: Son aşama kabullenmedir. Bu evrede duygular yoktur, savaş bitmiş gibidir. Hasta bu evreye gelinceye dek öfkesini çıkarabilmiş ve yasını tutmuşsa, bu dönemi daha güçlü karşılar.

HERKESİN İŞİ ZOR!
Psikolog Şebnem Turhan, bu uzun süreçte hasta yakınlarına düşen görevler hakkında da şunları söyledi: "Hasta ve yakınları süreçle ilgili duygularını birbirlerinden gizlememeli, tedavi kararlarını paylaşmalıdır. Bu, hastalığa olan uyumu arttırır. Hasta yakınları hastayla konuşurken ona, 'Kafana takma geçer', 'Sen benden sağlamsın' gibi gereksiz teselli sözleri etmemelidir. Hasta yakınları; hastayı eleştirmeden ve ayıplamadan dinlemelidir. Bu süreci kendi başlarına atlatamayacaklarını hissettikleri anda, uzmanlardan psikolojik destek isteyebilirler."
Haberin fotoğrafları