kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Batı durdu, gelişen ülkelere saldıracağız

MELTEM ERSOY
Dev perakendecilerin CEO'ları durgunluğa giren Batı'dan umudu kesti. Ikea'nın CEO'su Dahlvig, "Gelişmekte olan ülkelere yönelmekten başka çare yok" derken, Carrefour'un CEO'su Duran "Son 10 yılın en kötü dönemindeyiz. Yeni pazarlara dikkatli girilmeli" dedi..
İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Perakende Kongresi'ne ABD'den başlayıp Avrupa'ya sıçrayan durgunluk endişesi damgasını vurdu. İngiltere'den Fransa'ya kadar bir çok Avrupa ülkesindeki dev perakendecilerden kriz sinyalleri gelmeye başladı. Dünyanın önde gelen perakende devleri durgunluktan kurtuluş formülünü ise gelişmekte olan ülkelere yönelmekte aramaya başladı. Walmart'tan Ikea'ya, Carrefour'dan Zara'ya, Estee Lauder'den Galeries Lafayette'e pek çok perakendecinin yöneticileri, Batı dünyasının karşı karşıya kaldığı resesyon tehlikesine karşı neler yapılabileceğini İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Perakende Kogresi'nde masaya yatırdı. Krize karşı çözüm yolları üreten dev şirketelerin CEO'ları SABAH'a konuştu. Hemen hemen tüm perakendeciler 'büyümesi duran Batı pazarları yerine oldukça vaatkar rakamlar sunan gelişmekte olan ülkelere odaklanma' fikrinde birleştiler.

DURAN: ENFLASYONA DİKKAT
Dünyanın en büyük ev eşyaları perakendecisi Ikea'nın CEO'su Anders Dahlvig oldu. Dahlvig, yaz sonundan bu yana ABD, İngiltere, Almanya gibi büyük pazarlarda satışlarının durduğunu ya da durma noktasına geldiğini söyleyerek, bu durumun kısa süre içinde İspanya, İtalya gibi diğer pazarlara da sıçrayarak tüm Avrupa'yı kapsayacağını düşündüklerini dile getirdi. Dahlvig, "Bu durumu bir fırsata çevirmek istiyorsak yapabileceğimiz tek şey gelişmekte olan ülkelerdeki varlığımızı daha da süratli artırmaktır, bizde bunu yapacağız" diye konuştu. Gelişmekte olan ülkelere daha temkinli yaklaşan isimlerin başında ise dünyanın Walmart'tan sonra ikinci büyük gıda perakendecisi olan Carrefour'un CEO'su Jose Luis Duran geliyor. Duran, her ne kadar Batı ülkelerinin mevcut durumuna ilişkin tespitlere katılsa da, "Bugün perakende dünyası tarihinde hiç olmadığı kadar ve dünyanın her yerinde tehditlerle sarılmış durumda" fikrini dile getirdi. Duran, enerji fiyatlarındaki artış ya da maliyetlerin yükselmesi gibi sorunları küresel olduğuna, gelişmekte olan ülkelerde buna ek olarak enflasyon gibi Batı ülkelerinde hiç alışık olmadıkları başka tehditlerin de bulunuduğuna işaret etti. Duran, şöyle konuştu: "Batıdaki durumun dönemsel değil, yapısal bir sorun olduğu ortada. Bunu aşmak için başka yerlere yatırım yapmak zorunda olduğumuzda ortada. Ama şunu unutmayalım, Fransa'da, Almanya'da enflasyon yüzde 2 ya da 3 iken bu rakam gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25'ler seviyesinde olabiliyor. Hiçbir yer sorunsuz değil, dikkatli olmak gerek."
Haberin fotoğrafları