kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'de batan şirketlerin uçakları Türkiye'ye geliyor

HACER GEMİCİ
ABD'de yakıt fiyatları ve durgunluk son bir ayda 4 havayolu şirketini sistem dışına itince yaklaşık 150 uçak açığa çıktı. Bu yıl her şeye rağmen iyi bir dönem yaşayan Türk şirketler, bu uçakların talibi oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD'de batan şirketlerin uçakları Türkiye'ye geliyor
Yüksek petrol fiyatları nedeniyle son bir ayda Amerika Birleşik Devletleri'nde dört havayolu şirketi iflas edince 150'ye yakın uçak açığa çıktı. Gelir ve giderleri dolar cinsinden olan ve petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra durgunluğun da etkisi ile ABD'li uçak şirketleri kepenk indirirken, Türkiye'de iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış Türk şirketlere yeni uçak aldırıyor. Giderleri dolar, gelirleri Euro ve YTL olan Türk şirketler kur farkı nedeniye ABD'deki şirketler kadar etkilenmiyorlar. Geçtiğimiz haftalarda fiyatlarına yaklaşık 10'ar YTL petrol zammı yaparak kendilerini yine de korumaya alan Türk havayolu şirketleri bugünlerde ABD'de sistem dışı kalan uçakların talibi bile oldular.

HER ŞEY PETROLE BAĞLI
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri ve aynı zamanda Saga Airlines'in Genel Müdürü olan Musa Alioğlu, ABD'de petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle 4-5 şirketin battığını belirterek, "150 tane uçak açığa çıktı. Bu da uçaklarda aylık 450 bin dolarlardan başlayan kira fiyatlarını 375 bin dolarlara kadar çekti. Örneğin biz Saga olarak bu şirketlerden biri olan Ata Airlines'ten iki tane Boing 737-800 model uçak alacağız. Yine Aloha adlı bir şirket daha yüksek petrol fiyatlarına dayanamadı. Bunlar yıllardır ABD'de hizmet veren şirketlerdi" dedi. ABD'de yaşanan gelişmelerin Türkiye pazarına yansımasının ne zaman olacağını kestirmenin mümkün olamayacağını anlatan Alioğlu, "Tabi petrol fiyatlarında yükseliş sürerse kimse Türkiye'ye bunun etkisi olmaz diyemez. Belki bu nedenle birleşmeler olabilir. Zaten THY'deki şirketler 10 YTL'lik bir akaryakıt artış zammını biletlerine yansıttılar. Yani 10 YTL'lik bir akaryakıt zammı geldi. Petroldeki artış sürerse bu zam da kurtarmayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

TURKUAZ DA UÇAK ALIYOR
Saga'nın yanısıra ABD'deki bu şirketlerin uçağını alan bir diğer firma da yakın zamanda Türkiye içinde havalanmaya hazırlanan Turkuaz Havayolları. ABD'den iki uçak kiralayan firmanın ilk seferini 23 Haziran 2008'de Kayseri uçuşları ile başlatması bekleniyor.
Haberin fotoğrafları