kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mezarda emekliliğe karşı 76 bebek sigortalandı

Çocuklarının 65 yaşında emekli olmasını istemeyen ebeveynler 2 ayda 76 bebeği sigortalı yaptı. Rakamları açıklayan Çalışma Bakanı Çelik, "Bir bebek de sigortalı olabilir. Ama usulsüzlük varsa sigortası iptal edilir" dedi..
Meclis'te görüşülen sosyal güvenlik yasa tasarısının getireceği hak kaybından çocuklarını korumak isteyen ebeveynler, özellikle yakınları olan işverenler aracılığıyla bebeklerini bile sigortalı yapmaya başladı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, son 2 ay içinde, sıfır beş yaş grubunda, 76 bebeğin sigortalı yapıldığını açıkladı. Aynı dönemde 0-18 yaş arasında sigortalı olanların toplam sayısı ise 40 bin 534 kişiye ulaştı. Çalışanların mezarda emeklilik olarak nitelendirdikleri 65 yaş sınırı, yasadan önce çocuklarını sigortalı yapmak için ebeveynleri harekete geçirdi. Neden ise yasa çıkmadan önce sigortalı olanlara emeklilikte daha yüksek maaş, emeklilik sonrası çalışma olanağı sağlaması. Yasa bunlara imkan tanımadığı için ebeveynler çocuklarını sigortalamaya başladı.

2 AYDA 40 BİN 534 KİŞİ
Halen yürürlükte bulunan yasalara göre sigortalı olmak için yaş sınırı aranmıyor. Bakan Çelik, Meclis'te yaptığı konuşmada "Bir bebek de sigortalı olabilir ve örneğin bir film de rol alıyordur. Ama eğer usulsüzlük varsa ve gösterilen işlerde çalışmadıkları tespit edilirse bunların sigortalılıkları iptal edilecek" dedi. Bakan Çelik, son iki ayda 5-10 yaş grubunda 183, 10-15 yaş grubunda ise 3 bin 762 kişinin sigortalı yapıldığını bildirdi. 15-18 yaş arasında ise aynı dönemde 36 bin 513 kişi sigortalı oldu. Bebekler de dahil, son 2 ay içinde sigortalı olanların sayısı, toplam 40 bin 534 kişi oldu.
Haberin fotoğrafları