kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Rüzgârcılar Azerbaycan'ı Türkiye'de sanmış!

Büyük resim için tıklayın
Türkiye'de her şeyin modası olduğu gibi 'yatırımın' da modası var. İşte Türkiye'nin elektrik ihtiyacı son yıllarda herkesi 'enerjik' bir şirket yaptı. Böyle olunca da Türkiye'de rüzgâr santrali kurmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) lisans başvurusu yapanlar arasında Türkiye'nin koordinatlarını şaşırıp, 'komşu ülkelerin sınırlarına' taşanlara bile rastlandı.
Evet komik ama gerçek durum bu! Tabii ki burada olayı baştan anlatmak en doğrusu. Bilindiği gibi EPDK uzun süre rüzgâr santrali için lisans başvurularını kabul etmeyip 1 Kasım 2007 tarihinde sadece bir gün boyunca başvuru alacağını açıklamıştı. Rüzgâr santrali kurmak isteyenler de, Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı rüzgâr haritasını önlerine koyup proje geliştirmeye başladı. 1 Kasım ise tarihe geçecek bir gün oldu. Yerli ve yabancı şirketler 78 bin megavatlık rüzgâr santrali kurmak için yaklaşık 750 başvuruda bulundu. Halen Türkiye'nin termik, hidrolektrik, doğalgaz çevrim santralleri de dahil olmak üzere toplam kurulu gücünün 40 bin megavat olduğu düşünüldüğünde ortada ne kadar ciddi bir talebin olduğu daha net anlaşılır.
156 milyar YTL'lik bu yatırım talebinin gerçeği yansıtmadığı o zaman da biliniyordu. Çünkü 750 başvurunun pek çoğunda şirketler aynı bölge için teklif vermişlerdi. Yani bir arazi üzerinde iki, hatta bazen on şirket 'rüzgâr santrali' yapmak üzere teklif sunmuştu. Bu sorunun aşılması için aynı yere teklif verenler arasında ihale yapılması gündeme geldi. Buraya kadar her şey normal. Bir şirket proje hazırlarken, aynı bölge üzerine başka bir şirketin de proje geliştirip geliştirmediğini bilmeyebilir. Ya da "Nasıl olsa ihale olacak" deyip bilse bile yine de proje üretebilir.

Türkiye'ye sığamadılar
Ancak proje başvurularını inceleyen yetkililere küçük dilini yutturacak 'teklifler' gelmiş durumda. Düzenlemelere göre rüzgâr santrali başvurularında santralin yapılacağı alanın koordinatları da belirtilmek zorunda. Bilindiği gibi rüzgâr türbinlerini denizin üzerindeki platformların üzerine de kurmak mümkün. İşte bu tür projeler ile lisans başvurusunda bulunanlar, Türk karasularını aşıp Yunan karasularına kadar uzanmışlar. Ne yazık ki bu kadarla da bitmiyor.
Rüzgâr santrali yapmak için başvuranların koordinatları incelendiğinde bazılarının Suriye, bazılarının ise Türkiye'nin komşusu Ermenistan'ı bile atlayarak Azerbaycan sınırlarına giren koordinatları verdileri görüldü. Yani bizim rüzgârcılar hızını alamamış Azerbaycan, Suriye gibi komşu ülkelerde santral kurmak için EPDK'dan lisans başvuruları bekliyorlar. Birileri onlara veya ekiplerine 'koordinatları doğru okumayı' öğretse iyi olacak sanırım...