kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Otomatik fiyatın tarihi otomatiğe mi bağlandı?

Hükümet elektrik dağıtımında özelleştirme sürecinin önünü açmak üzere 2007 yılının son aylarında 'otomatik fiyatlamaya' geçme kararı aldı. Aldı ama, kararın açıklanmasından bu yana başlangıç tarihi sürekli değişiyor. İlk önce bu tarih Ocak 2008 olarak açıklandı, ardından 1 Nisan olarak değiştirildi. 'Maliyet Bazlı Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması' ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler bu kez mart ayında bir açıklama yaparak tarihin 1 Temmuz'a ertelendiğini açıkladı. Yüksek Planlama Kararı (YPK) değişikliğe uğradı ve başlangıçta ocak ayı başında geçerli olacağı ifade edilen otomatik fiyatlama mekanizması, nisandan sonra 1 Temmuz'a ertelenmiş oldu.
İki-üç gün önce Güler yine bir açıklama yaparak, elektrikte otomatik fiyatlandırma sistemine öngörülen tarih olan 1 Temmuz'dan önce geçilebilmesi için çalıştıklarını söyledi. Bu arada başlangıçta 'Maliyet Bazlı Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması' olarak adlandırılan sistemin adı da YPK kararında, 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması' olarak değiştirildi. Elektriğin fiyatının belirlenmesinde 'otomatik' kelimesi çıkarıldı ama sistemin başlanma tarihinin ne olacağı 'otomatik olarak' değişir oldu.
Son olarak Güler'in 1 Temmuz'dan önceye yetiştirmeye çalıştıkları yönündeki ifadesi ise "Uygulama mayısta başlayacak, ilk zam mayısta mı" sorusunu da akla getirdi. Yine de ertelemenin ardında yatan nedenleri merak etmemek mümkün değil. Niyet elektrik fiyatı üzerinde birikmiş zammı daha öne mi almak, yoksa temmuza kadar daha fazla zam birikeceği için artış oranını sınırlı mı tutmak acaba! Sektör şimdilerde bunu sorguluyor. Sistemin başlamadan tarihinde yapılan sürekli düzeltmeler, "Böyle giderse sistem başladığında da müdahaleler olabilir" yorumlarına da neden oluyor. Bizden söylemesi!