kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Doğalgazda kontrat devri rafa mı kalkıyor?

Büyük resim için tıklayın
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yeni Başkanı Hasan Köktaş, kurum içindeki görüşmelerini tamamladıktan sonra, sektör toplantıları ile yeni bir maraton başlattı. Öğrendiğimize göre önce doğalgazcılar ile başlayan görüşmeler petrol, ardından elektrik üreticileri ile devam edecek.
Ancak ilk toplantılar gösterdi ki bu sırada bazı politikalar da değişecek. Örneğin, 2002 yılında çıkarılan doğalgaz kanunu ile BOTAŞ'ın doğalgaz piyasasındaki payının 2009 yılına kadar yüzde 20'lere düşmesi, elindeki kontratları devretmesi gerekiyor. Oysa aradan geçen 5 yıl içinde ikiüç kez ertelenerek çıkılan doğalgaz kontrat devir ihalelerinde atılan adım adeta 'bir arpa boyu'.
Bildiğiniz gibi, 2005 sonunda çıkılan ihaleyle 4 milyar metreküp doğalgazın kontratı, dört şirkete verildi. İşlemlerini tamamlayan ve satışa başlayan tek şirket ise Shell oldu. Fatih Baltacı'nın Enerco'su, Ali Şen'in Bosphorus'u ve Tahincioğlu'nun Avrasyagaz'ı halen çalışmalarını sürdürüyor. Shell de kontratla devraldığı gazı, partneri Turcas'a veriyor.
Özel sektörün doğalgaz piyasasında payı sadece yüzde 10'larda. Oysa yasaya göre, 2009 sonuna kadar bu oranın yüzde 80'leri bulması gerekiyor. Sektör temsilcileri ile Ankara'da biraraya gelen Köktaş'ın, "10-11 ay içerisinde yeni bir ihale ile Botaş'ın elindeki kontratların yüzde 70'ini daha devretmek fiziki olarak mümkün değil. 5 yılda gelinen noktayı görüyorsunuz. Bugün biz kontart devirlerinde ısrar etmeliyiz, yoksa başka bir yol mu denemeliyiz?" dediği öğrenildi.

1.2 milyar $'lık kontrat özelleşti
Köktaş'ın konrtrat devirlerini rafa kaldırma ihtimali anlamına gelen bu sözlerinin salondaki havayı bir anda değiştirdiği ifade ediliyor. Başta Fatih Baltacı olmak üzere sektör üyelerinin kontrat devir ihalelerine devam edilmesinde ısrarcı oldukları konuşuluyor. 1.2 milyar dolarlık kontratı bugün için elinde bulunduran 4 şirketin yöneticisi, "Evet, kontrat devir ihale süreci çok uzadı. Ancak bu BOTAŞ'ın isteksizliğinden kaynakladı.
Biz halen BOTAŞ'ın gazı kaça sattığını bilmiyoruz" diyerek sitemlerini de iletmişler.
Hasan Köktaş'ın "Başka yollar mı arayalım?" sözlerinden sonra yeni bir yasa tasarısı ile doğalgazda özelleştirme sürecinin hızlandırılması bekleniyor. Burada da üç yol var: Ya kontrat devir ihaleleri devam ettirilerek BOTAŞ'a devir için ek süreler verilecek ya da miktar devirleri gündeme gelecek. Üçüncü ve son yol ise ithalatın serbestleşmesi. Ancak BOTAŞ'ın elinde al ya da öde yükümlüğü ile Türkiye'yi zincir gibi bağlayan kontratlar varken ne hükümetin ne de BOTAŞ'ın bu üçüncü yola çok sıcak bakmayacağı ortada...