kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Barroso ziyaretinin hedefi: Reformlara ivme kazandırmak

Yeni Haber
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in yarın başlayacak Türkiye ziyaretinin, ana amacının Türkiye'deki reform sürecine "ivme kazandırmak" olduğu belirtiliyor.

Portekiz eski Başbakanı Barroso, AKP'ye açılan kapatma davası nedeniyle Türkiye'de gerginliklerin iyice arttığı bir dönemde Ankara'ya "kritik" bir ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek Barroso ve Rehn ayrıca TBMM'de grubu bulunan parti liderleriyle biraraya gelecek. Barroso ayrıca TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yapacak.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya gelecek Barroso ve Rehn, Ankara'daki temaslarının ardından Cuma sabahı İstanbul'a geçecek. Barroso, İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak.

"AKP DAVASI GÜNDEMİN ANA KONUSU DEĞİL"

Jose Manuel Barroso'nun Türkiye'ye gelişinin, AKP'ye kapatma davasının açıldığı döneme denk düşmesi, ziyaretin önemini daha da artırdı.

Ancak, AB diplomatları, AB'nin sert dille eleştirdiği kapatma davasının Barroso'nun gündemindeki en önemli konuyu oluşturmayacağını söylüyorlar. AB diplomatları, ziyaretin Türkiye için esas konu olan reform sürecine güç katacağını umduklarını da belirtiyorlar.

ANKA'nın görüştüğü bir AB Büyükelçisi de, "Kapatma davası elbette görüşülecek, ancak ana konu değil. Ziyaretin ana konuları, üyelik müzakereleri ve Türkiye'deki reform süreci" dedi.

Barroso'nun ziyaretinin uzun süre önce planlandığını ifade eden Büyükelçi, "Bu ziyaret önemli, çünkü Türkiye'deki reform sürecine gerekli ivmeyi kazandıracağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ancak AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun Ankara'da Brüksel'de AKP'yi kapatma davasının açılmasına duyulan tepkiyi bir kez daha dile getireceği kaydediliyor.

301. MADDE

AB'nin tüm çağrılarına karşın TCK'nın 301. maddesi konusunda bir süre adım atmayan AKP'nin, hakkında kapatma davasının açılması ardından ve Barroso ziyareti öncesi 301. madde ile ilgili değişiklik teklifini TBMM'ye sunması dikkat çekti.

301. madde değişikliği önerisinin, Barroso ile yapılacak görüşmelerde önemli bir gündem oluşturacağı ifade ediliyor. AB tarafının, atılan adımdan duyduğu memnuniyeti de ifade etmesi bekleniyor.

Üst düzey bir AB diplomatı, 301. maddenin değişikliğinin Türkiye-AB ilişkilerinde büyük önem taşıdığını belirterek "301 Avrupa'da çok önemseniyor. Türkiye'nin reform süreci açısından bir sembol haline geldi" değerlendirmesini yaptı.

Değişikliğin zamanlanmasıyla ilgili olarak da diplomat, "Keşke bu değişiklik, bir yıl önce yapılsaydı. O zaman "Barroso geldiği için' görüntüsü verilmezdi" şeklinde konuştu.

YENİ BAŞLIKLAR

Ankara'daki görüşmelerde ayrıca Türkiye ile müzakerelerde yeni başlıkların açılması da ele alınacak. Gerek Türkiye, gerekse Komisyon, Slovenya'nın Dönem Başkanlığı sona ermeden yeni başlıkların açılmasını arzu ediyor.

AB diplomatları, bazı başlıkların teknik olarak müzakerelere hazır olduğunu belirtirken "Slovenya da, bir iki başlık açmadan başkanlığının sona ermesini istemez. Çünkü bundan önce tüm dönem başkanlıklarında başlıklar açılmıştı" dediler.

(ANKA)