kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Muhalefet Cumhurbaşkanı'na kovuşturma yetkisini mercek altına aldı

Yeni Haber
AKP, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle 301'nci madde konusunda topu Cumhurbaşkanı'na atarken, muhalefet de kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini mercek altına aldı.

Muhalefet partileri, AKP'nin, anayasa değişikliğiyle "Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tırpanlama" iddiasında olduğunu ancak 301 ve 305'nci maddede değişiklik öngören kanun teklifiyle bu iddiasından vazgeçtiğini ortaya koyduğu görüşünü dile getiriyor. Muhalefet partileri ayrıca 301'nci maddeyle ilgili cumhurbaşkanına verilen kovuşturma yetkisinin anayasal olmadığını görüşünü taşıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasının ardından demokratikleşme paketi adı altında anayasa değişikliğini gündeme getirmeye hazırlanan AKP, bu yöndeki ilk adımı uzun süredir AB'nin de gündeminde bulunan TCK'nın 301'nci maddesiyle ilgili kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunarak attı. Kanun teklifinde 301 ve 305'nci maddelerde değişiklik öngörülürken, kovuşturma yetkisi de Adalet Bakanlığı'ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı'na veriliyor. 301 ve 305'nci maddeye yönelik değişiklik teklifi muhalefetin sert tepkisine yol açarken, muhalefet, teklifle ilgili özellikle kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini mercek altına aldı. Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin, Anayasa'nın 104'ncü maddesinde sıralandığını belirtirken, yapılacak yetkilendirmenin de anayasa değişikliği ile olabileceğini dile getiriyor. AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzasıyla verilen kanun teklifinin Cuma günü Meclis Adalet Komisyonu gündemine gelebileceği kaydedilirken, muhalefet partileri de gerek komisyon gerekse genel kurul aşamasında kanun teklifine karşı sıkı muhalefet yapmaya hazırlanıyor. Kulislerde ise teklifin kanunlaşması halinde ise Anayasa Mahkemesi'ne gideceği yorumları yapılıyor.

"EN İYİSİ YETKİYİ REHN YA DA LAGENDİJK'E VERSİNLER"


MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin Anayasa'nın 104'ncü maddesiyle düzenlendiğini belirtirken, 301'le ilgili kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı'na verilmesinin kamuoyunu meşgul etmeye yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi.

301'le ilgili kanun teklifiyle getirilmek istenen düzenlemeleri "deli saçması" olarak nitelendiren Vural, "en iyisi bu yetkiyi Olli Rehn'e ya da Lagendijk'e versinler" diye konuştu. Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa'nın 104'ncü maddesine göre "devletin başı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliğini temsil etmekle" görevlendirildiğini kaydeden Vural, "301'le ilgili getirdikleri bu düzenleme ile cumhurbaşkanının Türkiye'nin birliğini temsil görevini tartışmaya açıyorlar, Türkiye'nin birliğini ve bütünlüğünü temsil eden bir makamı, bölücüyü kurtarmaya, bölücüyü legalleştirmeye zorluyorlar" dedi. Vural, kovuşturma yetkisinin yargıda olması gerektiğini ifade etti.

"ANAYASAL DEĞİL"

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart ise teklifin Meclis gündemine getiriliş şeklinin, "AKP'nin özgür iradesiyle hareket etmediği"nin göstergesi olduğunu savundu. Türkiye'nin çok uzun süredir 301'nci maddeyi tartıştığını ifade eden Kart, konunun yaşanan kriz ortamında gündeminde getirilmesinin ise hükümet ciddiyetiyle bağdaşmadığını söyledi. 301'le ilgili kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na verilmesini eleştiren Kart, Anayasa'nın 104'ncü maddesiyle cumhurbaşkanının yetkilerinin sıralandığını hatırlattı ve "Cumhurbaşkanına kovuşturma yetkisi verilmesi yasal ve anayasal olmamıştır, doğru olmamıştır" dedi.

(ANKA)