kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Barroso, yarınki Türkiye ziyaretinden önce Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davaya şaşırdık ve endişelendik

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
AB Komisyonu Başkanı Barroso, AK Parti'nin kapatılma davasına "şaşırdıklarını" belirterek, süreci "Normal olmayan, garip bir süreç" olarak niteledi..
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso, Türkiye ziyareti öncesi Brüksel'den açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin kapatılma davasına ilişkin "garip, şaşırtıcı ve endişe verici" tanımlaması yapan Barroso, normal olmayan bir süreçten geçildiğini söyledi. Barroso, "Demokratik yollarla seçilmiş, parlamentoda çoğunluğu bulunan AK Parti'ye kapatma davası açılmasına şaşırdık ve endişelendik. Bunun benzerini hiçbir Avrupa ülkesinde görmek mümkün değil. Hukukun üstünlüğü ve demokrasi çerçevesinde karar verilmesini umuyoruz. Müzakerelerin kesilmesi kimse için iyi olmaz. Gelişmeleri yakından ve endişe ile izliyoruz" dedi. Ziyaretinde, AB Komisyonu'nun desteğini ileteceğini ifade eden Başkan Barroso, "Türkiye'ye ders vermeye gitmiyorum. Temaslarımızda müzakere süreciyle ilgili ortak sorumlulukları gözden geçireceğiz" diye konuştu.

BASKI ARACI OLMAMALI
Demokratik laikliğe destek verdiklerini söyleyen Barroso, din gibi laikliğin de kimse üzerinde baskı aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de hiçbir parti ya da kuruluşa destek vermek konumunda olmadıklarının altını çizen Barroso, "Biz Türkiye'nin iç tartışmasına müdahil olmak istemiyoruz. Amacımız tüm Türkiye ile çalışmak. Burada demokratik yollarla seçilmiş bir hükümet söz konusu. Adının a, b ya da c olması fark etmiyor. Bir partiyi diğerine karşı desteklemiyoruz. Hükümeti AB seçmiyor. Türk halkı seçiyor. Biz reformları ve Türk halkını destekliyoruz" diye konuştu. Barroso, Türkiye'den özellikle ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kültürel haklar, siyasi partiler ve ordu üzerinde sivil kontrol alanlarında reformların kararlılıkla sürdürülmesini beklediklerini ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın resmi daveti üzerine, 10-12 Nisan'da önce Ankara, ardından da İstanbul'da temaslarda bulunacak olan AB Komisyonu Başkanı Barroso'ya, ziyareti sırasında AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn de eşlik edecek. Barroso'nun TBMM'de konuşması bekleniyor.

İLİŞKİLER DARBE YER
AB Temsilcisi Javier Solana da Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de yüksek mahkemenin makul davranacağı umudunda olduğunu" belirterek, "Çünkü kapatma, Türkiye'nin Avrupa'da bizimle ilişkilerine bir darbe olur" dedi. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise "Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlerde AB sürecinin Türkiye'de istikrar çapası olması ciddi şekilde test edildi. AK Parti'ye açılan kapatma davasında bir kez daha test edilecek'' diye konuştu.