kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan: Aklı selim ve rasyonalite galip gelecektir

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Komisyonu Başkanı Barroso ile Genişlemeden Sorumlu Üye Rehn'in yarın Türkiye'ye yapacakları ziyareti değerlendirirken, AB ile müzakerelerin duracağına ilişkin görüşlerin hatırlatılması üzerine, "Benim beklentim, Türkiye'de aklı selimin galip geleceğidir, rasyonalitenin galip geleceğidir. Türkiye artık açık bir ülke, açık toplumdur, açık bir ekonomidir" dedi.

Babacan, Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"TÜRKİYE-AB İLE İLİŞKİLERDEKİ BÜTÜN KONULAR ELE ALINACAK"

Babacan bir soru üzerine Barroso ve Rehn'i Türkiye'ye eşleriyle birlikte 6-7 ay önce davet ettiğini ve tarihin daha önce belirlendiğini belirterek, ziyaretin üç gün süreceğini söyledi. Babacan, ziyaretin Türkiye'deki son gelişmelerden bağımsız olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerine dair bütün konuların ele alınacağı ziyarette, Türkiye'nin reform süreci, şimdiye kadar yapılanlar ve bundan sonra yapılacaklara ilişkin istişarelerin yapılacağını kaydeden Babacan, "Türkiye-AB ilişkileri açısından önemli bir ziyarettir. Çünkü, ikinci komisyon başkanı ziyareti. En son 2004 yılında Prodi gelmişti, komisyon başkanı olarak, şimdi Barroso gelecek. Bu ziyareti Türkiye-AB ilişkileri açısından başarılı bir ziyaret olacağını bekliyorum" dedi.

"AB İLE İLİŞKİLERDE SİYASİ KRİTERLER ÖNEMLİ, ZİYARETTE GÜNDEMDE OLACAK"

Türkiye'nin AB sürecinde çok yoğun çalışmalar yaptığını vurgulayan Babacan, AB sürecinde devletin ve sivil toplum kuruluşlarının bu yolda "devlet politikası" mantığıyla devam ettiğini ifade etti. Ali Babacan, ziyarette bütün bu konuların ele alınacağını ve görüşüleceğini belirtirken, bir gazetecinin "Türkiye'nin iç politikasındaki durumun ziyarette ele alınacak mı ve AB sürecine ilişkin politikada sapma konusuna soru işaretleri var." sorusu ve hatırlatması üzerine şunları söyledi:

"Soru işaretlerinin cevabı çok açık. Türkiye Kopenhag siyasi kriterlerini kendisine hedef olarak seçmiş bir ülke. Türkiye demokrasisinin nasıl çalışacağıyla alakalı, temel insan hakları ve özgürlükleriyle ilgili neler yapacağıyla alakalı. Türkiye'deki hukukun üstünlüğünün nasıl uygulanacağı ile alakalı. Kendisine bir kriter ve hedef seçmiş durumda. Bu hedef dünün, evvelsi günün hedefi değil, on yıllarca önce seçilmiş hedef. O istikamete doğru adım adım giden bir ülke. Türkiye'nin bugüne kadar tüm bu alanlarda gösterdiği performans ortada Bundan sonraki dönemde bu reformlarımız devam edecektir. Türkiye'de demokrasinin derinleşmesi için hak ve özgürlükler alanındaki ilerlemelerin sağlanması ve kriterlerin tutturulması için yoğun bir çaba devam edecektir. AB ile olan ilişkilerimizde siyasi kriterler önemli bir yer tutacaktır. Görüşmelerimizde bu konular mutlaka gündemimizde olacaktır."

"AKLİ SELİM VE RASYONALİTE GALİP GELECEKTİR"

Babacan, "Müzakerelerin durabileceği yönünde açıklamalar var, sizce durur mu?" sorusunu da, "Benim beklentim; Türkiye'de aklı selimin galip geleceğidir ve rasyonalitenin galip geleceğidir. Türkiye artık açık bir ülke, açık toplumdur, açık bir ekonomidir. Açık toplumlarda açık ülkelerde kamuoyunun, halkın ve sadece içerde değil, dışarıda tüm dünyanın izleyebilmesi ve görebilmesi mümkündür. Böylesi açık ülkelerde aklı selim galip gelmiştir, rasyonalite galip gelmiştir" sözleriyle yanıtladı.

(ANKA)