kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Jeton yeni mi düştü?

Dün SPK Başkanı Turan Erol, 1431 Mart tarihleri arasında hisse senedinden çıkan net yabancı sermaye miktarının 329 milyon dolar olduğunu açıkladı. 14 Mart malüm, iktidar partisine kapatma davasının açıldığı tarih.
- Başka bir açıklama Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'dan geldi. Türk Telekom'un halka arzından vazgeçilebilir. Çünkü piyasa koşulları müsait değil. Kamu, 2008'de 34 milyar dolarlık nakitten olabilir.
- Halk Bankası bu yılın en büyük özelleştirmesiydi. Piyasalar uygun değil. Dünyanın en büyük bankalarına ortak olmak varken Halk Bankası'na kim, ne kadar para verir?
- Milli Piyango'nun satışı da sümen altı edildi galiba.
- Enerjide belki bir iki adım daha atılır. Ancak özelleştirmede ciddi bir ivme kaybı olduğu kesin. Hükümetin isteksizliğinden değil, piyasaların isteksizliğinden dolayı.

- Açığın finansmanı- Ama sonuç hükümeti ve ekonomiyi ilgilendiriyor. Çünkü özelleştirmeler yapılacak ki, bütçe açıkları küçültülsün. Daha da önemlisi 40 milyar doları aşması beklenen cari açığın finansmanı için yeni kaynak girişi sağlansın.
Yoksa portföy yatırımları net bazda 2007 itibariyle sıfırlandı. Yüksek olasılıkla 2008'de de net portföy geliri olmayacak. Çıkış olmasın, yeter.
Cari açığı finanse etmek için geriye banka ve reel şirketlerin yurt dışı borçlanması ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları kalıyor.
- Seküritizasyon piyasaları halen kapalı.
- Sendikasyonlardan belli bir süre yeni bir haber veya yenileme duymadık. Burada da borçları çevirirsek büyük başarı olur.
- Reel şirketlerin dış borçlarını bu ortamda daha artırması çok zor. Bu kesim de yıl içindeki vadesi gelmiş borçları kadar borçlansın en iyi durum olur. Bu kesimden de cari açığı finanse edecek yeni kaynak beklenmesi gerçekçi değil.
- Geriye bir tek doğrudan yabancı sermaye kalıyor. Bunun da hız kesmesi bekleniyor.

- Yarı yarıya azalma- Bu konuda uzman olan uluslararası Carlyle Grup'un temsilciliğini yapan Can Deldağ dün CNBC-e'de 2008 için 10 milyar dolarlık bir doğrudan sermaye beklediğini söyledi. Deldağ'ın bundan önceki üç yılda 50 milyar dolarlık sermaye girişi beklentisi aynen gerçekleşti. Deldağ bu yıl dahil üç yıllık dilim için gelebilecek yabancı sermaye miktarının ise 25-30 milyar dolar arasında olacağı öngörüsünde bulundu. Yani yaklaşık yarı yarıya azalma söz konusu.
O zaman 40 milyar dolarlık cari açık nasıl finanse edilecek? Finanse edilemezse açık verilemeyecek, büyüme düşecek veya ekonomi küçülecek demek.

- Üretim neden artıyor?- Peki dün açıklanan şubat ayı sanayi üretimindeki yüzde 7.5 artış, talebin azaldığı bir ortamda neyin nesi? Bu da, gelecek aylarda kurun artacağından hareketle ihracatçı sanayicilerin üretimi öne ekmesiyle açıklanabilir. Yani ara ve hammaddesini düşük kurdan ithal ediyor. Yükselen kurdan ihracatını yapacak. Üretim artışı daha çok yurtdışı için olabilir. Ama bu aynı zamanda gelecek aylardaki ithalatın kısmen öne çekilmesi ve dolayısıyla hız keseceği anlamına da gelir.

- Hükümetin tutumu- Bütün bu gelişmeler karşısında hükümet yeni harekete geçiyor. Muhalefetle diyalog ve uzlaşı yolunu yeni açıyor. IMF ve AB çipalarına yeniden dönüyor. Ancak tıpkı Amerika'daki gibi, geç kalmadı mı? Ya da bir yerde altın madeni bulunmuş da, bizim mi haberimiz yok?

- Sonuç- "İnsanı kendisi kadar kimse kandıramaz." Greville