kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

OKS'de soru alanı daraltıldı

Bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) sorular müfredatın tümünden olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) gerekçe olarak bu yıl 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredatın uygulanmasını gösterdi. OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanı daraltıldı. Eski müfredatta var olan, yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan, eski müfredatta olmayan konular dışarıda bırakıldı. Pilot okullardaki öğrencilerin eski müfredattan bazı bölümleri görmediğinden, haksızlık olmaması için, sorular iki müfredatın da kesiştiği bölümlerden sorulacak.
Sorular günlük hayata daha yakın olacak. Bilgi yoklama şeklinde değil de, bilginin öğrenilip öğrenilmediği, davranışa dönüşüp dönüşmediği değerlendirilecek. Örneğin, Newton Kanunu nedir ya da İstanbul'un fethi hangi tarihte oldu şeklinde soru olmayacak. OKS'de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltiliyor. Müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunuyor.

Soru çıkmayacak konular
Değerli dostum, Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar soru çıkmayacağı düşünülen dersler ve konuları şöyle sıraladı.
Matematik : İşlem ve Modüler Aritmetik. Geometri : Dik Üçgende Öklid Bağıntıları. Kimya : Kimyasal Tepkimelerden Katlı Oranlar Yasası. Biyoloji : Yönetici Moleküller konusunda; RNA ve protein sentezi, hücre bölünmesinin evre isimleri, bitkisel ve hayvansal dokular, bitkiler alemi, hayvanlar alemi, mikroorganizmalar. Tarih : Yakınçağ Avrupası'nda 1815 Viyana Kongresi.
Fizik, Türkçe ve Coğrafya derslerinde yeni 8. sınıf müfredatında olmayan konular, önceki sınıflarda işlendiğinden orta düzeyde soru çıkacağı düşünülüyor.
Gençler, tamam OKS'de dar alandan soru çıkacak iş kolay gibi gözüküyor. Buna aldanmayın. 8 Haziran'da son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldı. Ne yazık ki liselerin kontenjanlarında artış yok. Tercihlerde önemli olan, sizin puanlardaki başarı sıranızla, istediğiniz bölümün aldığı son aday sayısıdır. Bu konuyu ilk kez haber yaparak okuyucularımızı aydınlatan eğitim muhabirimiz Pervin Kaplan'ı da bir dost ve bir eğitimci olarak kutluyorum.
Sevgili veliler; 27 Nisan, saat 15.00'de, OKS-SBS'ye yönelik ve bu konuyu da içeren bir panele katılacağım. Çocuğunuzun geleceği için Bahçeşehir Belediyesi, Final Dergisi Dershaneleri işbirliği ile Önde Koleji konferans salonunda düzenlenecek olan bu panele katılın. Daha geniş bilgiyi 0212 669 83 00 no'lu telefondan alabilirsiniz. Nielsen'in Marka Araştırması'na göre SABAH gazetesi kendi kategorisinde % 22 ile ilk akla gelen marka oldu. Gazetemle gurur duyuyorum.