kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP Anayasa paketinden vazgeçmeyi de tartışıyor

Yeni Haber
AKP, kapatma davasına karşı formül arayışlarını sürdürürken Meclis gündemine getirmeyi düşündüğü kapatmaya ilişkin mini paketin ardından genişletilmiş anayasa değişikliği düzenlemesinden vazgeçmeyi de tartışma gündemine aldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, şu anda gündemlerinde her türlü formülün bulunduğunu ve bu formüller arasında söz konusu değişiklikten vazgeçme ihtimalinin de "yüzde 50" olduğunu belirtti. AKP kurmayları hazırlanacak savunma metninin uluslararası bir metin olması için büyük özen gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla savunmanın geniş kapsamlı araştırmalarla hazırlanması ve "gerekirse" yabancı hukukçulardan da görüş alınmasını istediği öğrenildi. Bununla AKP'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden kapatmaya karşı çıkabilecek bir kararın ana unsurlarını uluslar arası hukukçu gözüyle oluşturmayı amaçladığı öğrenildi.

DEĞİŞİKLİK BELKİ SAVUNMADAN SONRA

14 Mart'tan beri yoğun bir şekilde siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran değişiklikler üzerinde çalışan ve bu çerçevede üç ayrı paket hazırlayan AKP, sözkonusu düzenlemeleri Meclis gündemine taşıma konusunda somut tutumunu henüz açıklamadı. Parti yöneticileri anayasa değişiklikleri konusunda söylem değiştirmeye başladı. Yaklaşık iki hafta önce siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran ve bu çerçevede değişik formüller üzerinde çalışıldığı ve en kısa zamanda Meclis gündemine geleceği konusunda açıklamalar yapan AKP yönetimi, şimdi ise, "Ortaya çıkan somut bir metin yok. Meclis gündemine hemen getirilecek tam bir çalışma yok" ifadelerini kullanmaya başladı.

Bu konudaki kararsızlığın önceki gün toplanan MKYK'da çözülmesi bekleniyordu. Bu konuyla ilgili "yol haritası" çizilecekti. Ancak, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak anayasal değişiklikler konusunda nasıl bir takvim ve strateji izleneceği netleşemedi. Şimdilik bekleme kararı alındı. En azından yapılacak değişikliğin savunmadan sonraya kalması görüşleri ağırlık kazandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da her ihtimalin değerlendirildiğini, parti kapatmalarıyla ilgili somut bir metnin ortaya çıkmadığını, her ihtimalin yüzde 50 olasılığı olduğunu belirterek bu formüller arasında değişiklikten vazgeçmenin de bulunduğunu söyledi. Bu arada, AKP kulislerinde bazı partili milletvekilleri, değişiklikten vazgeçildiğini iddia ettiler.

HEDEF SAVUNMA: METİN ULUSLARARASI OLACAK

AKP'de öncelik "savunma"da. AKP, savunmaya büyük ağırlık verdi. Özel bir ekibin yürüttüğü savunma hazırlık çalışmaları için Anayasa Mahkemesi'nden "ek süre" talep edilmeyeceği ve anayasa değişikliklerinin savunmadan sonra gündeme getirilmesi planlanıyor. Bu aşamada özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına özel bir önem veriliyor. AKP kurmayları hazırlanacak savunma metninin uluslararası bir metin olması için büyük özen gösteriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla savunmanın geniş kapsamlı araştırmalarla hazırlanması ve "gerekirse" yabancı hukukçulardan da görüş alınmasını istediği öğrenildi. Bununla AKP'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden kapatmaya karşı çıkabilecek bir kararın ana unsurlarını uluslar arası hukukçu gözüyle oluşturmayı amaçladığı öğrenildi.

ELEKDAĞ'A GIYABİ TEŞEKKÜR

Bu arada AKP içinde CHP'li Şükrü Elekdağ'ın, iddianameyi zayıf bulması memnunluk yarattı. AKP içinde duyulan memnuniyet, "Elekdağ deneyimli ve tecrübeli bir siyasetçi. Bu iddianameyi herkes zayıf buluyor, ama kimse kamuoyu önünde dile getiremiyor. Ne yazık ki CHP, Elekdağ gibi bir siyasetçinin basına yansıyan sözlerini yalanlattı. Bu hiç yakışmadı" şeklinde dile getiriliyor.

(ANKA)