kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Seçim döneminde 17 yayın kuruluşu tarafsız kalamadı

Yeni Haber
Son 5 yılda seçim dönemlerinde siyasi partiler arasında fırsat eşitliği sağlanması, tek yönlü taraf tutan yayın yapılmaması ilkesine aykırılıktan dolayı 17 yayın kuruluşuna, 7 kez uyarı, 1 kez program durdurma, 87 kez 5 gün yayın durdurma ile 15 kez 6 gün yayın durdurma cezası verildi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın soru önergesine verdiği yanıtta, "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un 4. maddesinin (n) bendinde "Siyasi partiler ve Demokratik Gruplar arasında fırsat eşitliği sağlanması, tek yönlü, taraf tutan yayın yapılmaması, seçim dönemlerinde belirlenen seçim yasaklarıyla ilgili ilkelere aykırı davranılmaması" hükmünün yer aldığını hatırlattı.


Devlet Bakanı Aydın, RTÜK Yasası'nın 4. maddesinde belirtilen tek yönlü, taraf tutan yayın yapılmaması ilkesinin tespitinin bir iki günlük yayın izlenmesi ile mümkün olamayacağını belirtti. Bakan Aydın, "Bu tür yayın ilkesi ihlalleri uzun süreli yayın taraması ile mümkün olabilmektedir, bu nedenle özellikle seçim dönemlerinde uzmanlarımız tüm mesailerini siyasi parti haber sürelerinin tespit edilmesine ayırmaktadırlar" dedi.

Tüm yayınların, Üst Kurul uzmanlarınca titizlikle takip edildiğini belirten Aydın, yasa hükümlerine aykırı yayınlar için rapor düzenlenildiğini ve bu raporlar ile yayın kopyalarının Üst Kurulca değerlendirilerek, kuruluşlara sırasıyla uyarı/ özür dileme, program durdurma, para cezası ve geçici yayın durdurma cezası şeklinde müeyyidelerin uygulanıldığını söyledi.

RTÜK TEK YÖNLÜ YAYIN NEDENİYLE 87 KEZ 5 GÜN YAYIN DURDURDU

Devlet Bakanı Aydın, 2002 yılından bugüne kadar ilgili RTÜK Yasası'nın 4. maddesi (n) bendine ve 32. maddesine aykırı yayınlar nedeniyle çeşitli cezalar verildiğini söyledi. Aydın'ın verdiği bilgiye göre, son beş yıl içinde seçimlerde yasaları ve YSK kararlarını ihlal eden, 17 yayın kuruluşuna yasada öngörülen, 7 kez uyarı, 1 kez program durdurma, 87 kez 5 gün yayın durdurma, 15 kez 6 gün de yayın durdurma cezası verildi.

(ANKA)