kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Prof. Dr. Bağcı: "Sol kendi ‘Tayyip'ini' yaratmalı"

Yeni Haber
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye'de sol partilerin iktidar olabilmesi için kendi "Tayyip'ini" yaratması gerektiğini söyledi.

Prof. Bağcı,solun iktidar olabilmesi için inanç dünyasından ve cemaatlerden de destek alınması gerektiğini belirtti. Laik kesimlerin, bu konuda bir çalışma sergilemediğini ifade eden Bağcı, solun iktidara gelebilmesi içinse diğer bir şartın, AB ve ABD'nin desteklenmesi olduğunu savundu. Bağcı, "Sol Türkiye'de iktidar olmak istiyorsa, kendi "Tayyip'ini' yaratması lazım. Ancak şu anda bunu gerçekleştirebilecek bir sol parti yok. Soldan yeni bir oluşumun olması bugünkü yapı içinde çok zor. Solun yapısı belli. Zaman itibariyle baktığınızda Türkiye'deki solun küreselleşmeye karşı olması, yabancı sermayeye karşı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle solun iktidara gelmesi çok zor" diye konuştu.

DİNCİLER VE LAİKLER AYRAN GİBİ

Prof. Dr. Bağcı, dinciler ve laikleri "ayran"a benzetti. Bağcı değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye şu anda tam bir ayran gibi su ve yoğurt var. Dinciler ve laikler. İkisinin birleşimi likit hale geliyor. Ama madde aynı yoğurt. Her iki tarafta fazla sulu olmaya başladı. Bu işin gazı kaçtı. Türkiye'de AKP'nin kapatılması bugünkü genel düşünce içerisinde zaten bir çözüm değil, olamaz. Başbakan Erdoğan da bunun farkında.

Türkiye'deki entelektüellerin en büyük hatası halkla yakın olmaması. Hacılar ve hocalardan siyasetçi olmuyor. Türkiye'yi yönetecek adamın bir defa acı çekmiş olması lazım. Bu ülkeye "çarşafları giyecek' adam lazım. Türkiye'de bugünkü koşullarda Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkacak siyasi karizmada bir adam yok. Gerek Baykal gerek Bahçeli kedi gibi tırmalıyor ama altın vuruşu yapamazlar."

(ANKA)