kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Bazıları Nihat Erim olmak istiyor"

CHA
Yeni Haber
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Türkiye'de birilerinin ara dönem arzusu içinde olduklarını söyledi. Mısır'da resmi temaslarda bulunan Şahin, muhalefete mensup bu kişilerin Ferit Melen ve Nihat Erim olmaya çalıştıklarını belirtti.

Resmi temasları çerçevesinde bugün Adalet Bakanı Memduh Muhyiddin ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Mahir Abdulwahid ile bir araya gelen Şahin, çok faydalı görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Mehmet Ali Şahin, resmtemaslarının ardından büyükelçilik rezidansında Türk gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye ve Mısır arasında eskilere dayanan kültürel ve tarihi ilişkiler bulunduğunu vurgulayan Bakan Şahin, iki ülke Adalet Bakanlıkları arasında 1937'den başlayan karşılıklı adli yardımlaşma bulunduğunu belirtti. Mısırlı yetkililerin her konuda kendilerine açık olduklarını belirttiklerini ifade eden Bakan Şahin, yargı mensupları arasında karşılıklı ziyaretleri başlatmayı ve seminerler düzenlemeyi planladıklarının altını da çizdi.

Mısır hapishanelerinde kalan 6 Türk mahkûmla ilgili olarak da ümitli konuşan Bakan Şahin, 'Daha önce 10 mahkum cezalarını Türkiye'de tamamlamak için ülkemize gönderilmiş. 6 tanesi konusunda da bu yöndeki dileğimizi ilettik. Bir kısmı şartlı tahliye olacak, diğerleri de Türkiye'ye gönderilecek. Bu konudaki gelişmenin bu ay sonunda ya da önümüzdeki aybaşında sonuçlanmasını bekliyoruz.' dedi.

Bakan Şahin, Mısır'ın güvenlik konusundaki düzenlemeleri kapsayan yasalarındaki 6. madde konusunda çok hassas olduğunu, ancak bu konuda Türkiye lehine inisiyatif kullanmaya hazır olduklarının da altını çizdi.

Sorular üzerine Türkiye'deki iç gelişmelere de değinen Bakan Şahin, 'Biz muhalefet partileriyle hizmet yarışı içinde olmak istiyoruz. Biz muhalefetten, 'Siz 7 bin km yol yaptınız, biz 10 bin km yol yapacağız, siz ekonomiyi yüzde 7 büyüttünüz, biz yüzde 10 büyüteceğiz' demelerini bekliyoruz. Ancak bazıları halen bir ara dönem arzusu içinde. Nihat Erim ve Ferit Melen olmak istiyorlar.' dedi.

Şahin, halk iradesini sindiremeyenlerin, başka yollardan yönetimi değiştirmeye çalıştıklarını, başka yollara başvurduklarını da öne sürdü.

AK Parti aleyhine açılan dava konusunda da parti içinde çalışmaların sürdürüldüğüne işaret eden Bakan Şahin, 'Ama partimizin laiklik karşıtı odak olduğu yönündeki ithamları sindiremiyorum. Laikliği dar kalıplara hapsederseniz, sorunların çözümünün önüne sürekli bu konuyu getirirseniz halk desteğini yitirirsiniz, halktan destek bulamazsınız. Biz 70 milyon insanımızın laikliği özümsemesini istiyoruz.' diye konuştu.

Laikliğin inançların yaşanmasını garanti altına aldığını, her inanç sahibinin de inançlarını yaşayabilmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, ancak her konunun önüne laikliği koymanın bizzat laikliğe zarar verdiğini ifade etti. Bakan Şahin, AK Parti aleyhine açılan davanın sonunda Türkiye'deki demokrasi standartlarının çok daha yükseleceğine inancının tam olduğunu da belirtti.

AB'nin Türkiye'deki süreçle ilgili yorumlarda bulunmasının kesinlikle Türkiye'nin içişlerine müdahale olarak adlandırılmaması gerektiğini de ifade eden Şahin, 'Biz neticede o kulübe üye olmak istiyoruz. Ve AB süreci bir devlet kararıdır. Onların birtakım yorumlarda bulunması doğaldır.' diye konuştu.