kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Serbest muhasebecilik kalkıyor

Yeni Haber
Serbest muhasebeciliği kaldıran, serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkı tanıyan, "Serbest Muhasebecilik, Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Hakkında Kanun Tasarısı" Meclis gündeminde.

9 Nisan Çarşamba günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak tasarıya göre; Yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 kriterlerinin uygulamaya girmesiyle birlikte, işlevlerini yitirecek olan serbest muhasebecilerin durumu yeniden düzenleniyor.


SINAVDA BAŞARI KOŞULU

Tasarıyla; iki yıllık meslek yüksek okulu veya lise mezunu oldukları için mali müşavirlik hakkı bulunmayan serbest muhasebeciler, sınavda başarılı olmak koşuluyla mali müşavir olabilecek.

Vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlilik sınavında başarılı olduktan sonra yeminli mali müşavirlik sınavını kazananlar, sınav şartı aranmaksızın serbest muhasebeci mali müşavir olabilecek. Kanundan önce serbest muhasebeci unvanı alanlar, kanunun yürürlük tarihinden itibaren 2 yıl içinde açılacak serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına; serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar ise bu tarihten itibaren 2 yıl içinde açılacak serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarına girmeye hak kazanacak. Bu sınavlarda başarılı olanlar, serbest muhasebeci mali müşavirlik unvanına sahip olacak.

SINAVI TÜRMOB YAPACAK

Tasarıyla; Yeminli mali müşavirlik sınavı, Maliye Bakanlığının gözetiminde TÜRMOB tarafından yapılacak. Oda yönetim kurulu üyeleri, kayıtlı olduğu meslek odasında en az 5 yıl kesintisiz çalışanlar arasından seçilecek. Üye sayısı 100'den az olan odalarda 5 yıllık süre şartı aranmayacak.

Düzenlemeyle; Yönetim Kurulu üyelerinden en az 5'i, yeminli mali müşavir olacak. Üst üste iki dönem Birlik Yönetim Kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında 8 yıllık hizmet süresini dolduranlar ile en az 8 yıl öğretim üyesi, öğretim görevlisi ve profesör olarak çalışanlar için serbest muhasebeci mali müşavirlik sınav şartı aranmayacak.

Tasarının gerekçesinde, 3 farklı unvan altında mesleki disipline kavuşan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin toplam sayısının 72 bini aştığı bildirildi.

(ANKA)