kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AK Parti yol haritasını çizecek

Yeni Haber
AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısı, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde yapılıyor.

AKP'de, kapatma davasına ilişkin izlenecek yol haritasının bu toplantıda belirlenmesi bekleniyor.

Kapatma davasıyla ilgili izlenecek yol, partinin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda masaya yatırılacak.


AKP SAVUNMA HAZIRLIĞINDA

Öte yandan sadece parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişikliği yerine başta 301. madde olmak üzere geniş bir iyileştirme projesinin yanısıra savunma üzerinde başlayan çalışmalar gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in başkanlığında oluşturulan komisyon, savunma için detaylı bir çalışma programı hazırladı.

İşe arşiv taramasıyla başlanmasının kararlaştırılmasının ardından parti grubunda Ar-Ge faaliyeti yürüten bir ekip, Türkiye ve dünyada bugüne kadar kapatılması istenen partilerin listesini ve sonuçlarını, gerekçeleriyle birlikte tek tek çıkardı.

Bunların arasından AKP davasına benzeyenler ayıklanarak her biri tüm detaylarıyla incelemeye alındı. Bu aşamada özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına özel bir önem veriliyor. AKP kurmayları hazırlanacak savunma metninin uluslararası bir metin olması için büyük özen gösterildiğini ifade ettiler.

İddianamede yeralan "Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında ılımlı İslam'ın Türkiye'ye getirilmeye çalışıldığı bunun da AKP iktidarı ile yayılacağı" gibi siyasi değerlendirmelerin kapatılma isteminin ana eksenini oluşturduğu saptaması üzerinden savunmaya ağırlık verilecek.

Kapatılma davalarıyla ilgili yapılan açıklamalar eleştiriler ve yorumlar, gazete haberleri ve makaleler, kapatma davasına ilişkin bilim adamları ve uzmanların tezleri arşivlerden çıkarılarak listelendi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki kararları da incelenerek, savunmanın şekli netleştirilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'ye gönderdiği iddianame titiz bir şekilde incelenirken kapatmaya gerekçe gösterilen eylem ve açıklamaların konuşma metinleri, varsa ses ve görüntü cd'leri temin edildi.

Haklarında siyasi yasak getirilmesi istemiyle iddianameye giren AKP'lilerin eylem ve konuşmalarına ilişkin gazete ve televizyon haberleri dosyalandı.

Bu aşamada konuşmaların kayıtları bütün olarak anayasa mahkemesine sunulacak. Konuşmanın geneli içinde değerlendirilmesine imkan tanınması istenecek. İddianameye giren ancak, tekzipleri girmeyen haberler de savunmanın en önemli ayrıntıları olacak.

(ANKA)