kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Nisan 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bağdat'ta 4 bin dul kadın, geçimini dilenerek sağlıyor

AA
Yeni Haber
Irak'taki savaş ve şiddet olayları nedeniyle dul ve kimsesiz kalan kimi kadınlar, geçimlerini sürdürmek için dilencilik yapmak zorunda kalıyor.

Yaklaşık 4 milyon kadının dul kaldığı tahmin edilen ülkede kimi kadınlar eşlerini, kimi kadınlar da eşleriyle birlikte erkek çocuklarını yitirdiler. Dul kalan, sosyal güvenceleri ve kendilerine bakacak kimsesi olmayan birçok kadın, kendisinin ve çocuklarının geçimini sağlamak için her türlü tehlikeyi göze alarak başkent Bağdat'ın sokaklarında dileniyor.

Bağdat'ta faaliyet yürüten Iraklı kimi insani kuruluşlar, Bağdat'ta, dul kalıp da dilencilik yapan kadınların sayısının 4 bini bulduğunu ileri sürdü. Ülkedeki dul kadın sayısının ise 4 milyonu bulduğu belirtiliyor.

Yaşı 60'ın üzerinde olan Zehra Ahmed, dilencilik yaparak geçimini sağlayan 4 bin Bağdatlı dul kadından biri. Ülkede yaşanan şiddet olaylarında 3 ay önce eşiyle birlikte 2 erkek çocuğunun, uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiklerini dile getiren Zehra, sosyal güvencelerinin olmaması ve ailede kendilerine bakacak bir erkeğin kalmaması nedeniyle sokakta dilendiğini söyledi. Zehra Ahmed, kendisini yaşama bağlayan 15 yaşında bir kızının olması nedeniyle sokaklarda her tür tehlikeyi göze aldığını bildirdi.

Bu arada son 1 yıldır dilencileri hedef alan ve ölümle sonuçlanan saldırılar nedeniyle dilenciler, kendi ikamet yerlerini ve çok korunaklı bölgeleri tercih etmeye başladı. Zehra Ahmed de evine yakın olan Veziriye semtinde Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel güçlerin bir kontrol noktasında dilenmeyi tercih ettiğini dile getirdi. Yaşlı olmanın getirdiği sağlık sorunlarına karşın kızıyla birlikte yaşamlarını sürdürmek için sokakta karşılaştığı sorunlara göğüs germek zorunda kaldığını ifade eden Zehra, ''Otomobilleriyle geçen kimi insanlar benimle alay ediyor ya da ağır şakalarda bulunuyor. Bu da çok zoruma gidiyor. Kontrol noktasındaki güvenlik görevlileri bana yardımcı oluyor ve onların yanında kendimi güvende hissediyorum'' diye konuştu.

Öte yandan emniyet kaynakları, ülkede gerginlik üretmek için kimi tarafların son 1 yılda onlarca kadın dilenciyi kaçırdığını ve öldürdüğünü kaydetti. Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı da savaşlar ve ülkede yaşanan şiddet olayları nedeniyle Irak'ta yaklaşık 4 milyon kadının dul kaldığını ve tüm dul kadınlara yardım etme olanağına sahip olmadıklarını açıklamıştı.