kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlk yarıda küçülme olacak ikinci yarı büyüme başlar!

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Bear Stearns benzeri olayın bir daha yaşanmayacağı tahmininde bulunan Fed Başkanı Ben Bernanke, "Yılın ikinci yarısından itibaren büyümeye başlayacağız" dedi..
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Kongre'de Ortak Ekonomi Komitesi'ne yaptığı sunumda, ilk defa resesyon ihtimalini de dile getirerek "2008'in ilk yarısında GSYH'nin büyümeyeceği hatta hafif küçüleceği görülüyor" dedi. Bernanke, piyasaların Bear Stearns'ün batmasına izin veremeyecek kadar kırılgan olduğunu belirterek, "Bear Stearns benzeri durum bir daha tekrarlanmaz" dedi. Bernanke, ABD ekonomisinin yılın ilk yarısında küçülebileceğini ancak agresif faiz indirimlerinin büyümeyi destekleyeceğini, finans ve konut piyasalarındaki sorunların azalacağını söyledi. Bernanke, hükümetin, likiditeyi artırmayı hedefleyen 168 milyar dolarlık ekonomik destek paketi ile faiz indirimlerinin de etkisiyle, yılın ikinci yarısında ve gelecek yıl, ekonominin yeniden büyümeye geçebileceğini söyledi. Ekonomideki tüm gerekli ekonomik ve mali ayarlamaların gerçekleştirildiğini ifade eden Bernanke, bu nedenle, ABD ekonomisinin, yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik büyümeye geri dönebileceğini vurguladı.

'STRES DAHA SÜRÜYOR'
Ekonomik görünüme ilişkin belirsizliklerin yüksek, risklerin aşağı yönlü olduğunu söyleyen Bernanke, faiz indirimlerinin ve likidite önlemlerinin büyümeyi desteklemeye ve riskleri azaltmaya yardımcı olacağını belirtti. Gereken finansal adımların şimdiye kadar atılmış olduğunu söyleyen Bernanke, enflasyonun endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Bernanke, Fed'in aldığı önlemlerin piyasaların istikrar kazanmasına yardımcı olduğunu, ancak piyasalardaki "stresin önemli ölçüde" sürdüğünü belirtti.