kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Baba mirasına vergi kalktı intikal gelir vergisine alındı

HAZAL ATEŞ - ANKARA
Maliye veraset vergisini kaldırıp, intikali gelir vergisi kapsamına alıyor. Başbakanlık'a gönderilen taslağa göre, ölüm nedeniyle mal devirlerinden artık vergi alınmayacak..
Maliye Bakanlığı, beyannameye dayalı olduğu için yeterli vergi toplanamayan, en fazla vergi kaçağının yaşandığı ve milyonlarca ihtilaflı dosyanın biriktiği veraset vergisini kaldırıyor. Piyango, at yarışı gibi şans oyunları ve bağışlardan alınan intikal vergisi ise 2 bin 219 YTL muafiyet tanınarak Gelir Vergisi Yasası kapsamına alınıyor. Maliye yetkilileri sadece İstanbul'da veraset vergisi nedeniyle milyonlarca ihtilaflı dosya olduğunu belirtiyor. Veraset ve intikal vergisini yeniden düzenleyen yasa taslağı Başbakanlık'a sevkedildi. Taslağa göre, ölüm nedeniyle mal devirlerinden vergi alınmasına yönelik uygulama sona eriyor. Piyango, at yarışı gibi şans oyunları ve bağışlardan alınan intikal vergisi ile Gelir Vergisi Yasası kapsamına alınıyor. Tasarıya göre intikal gelirinin 2 bin 216 YTL'si istisna tutulacak kalanı için vergi alınacak.

ÇEKİLİŞ VERGİSİ
Başbakanlık'a gönderilen taslağa göre, ölüm nedeniyle mal intikallerinden vergi alınması uygulamasına son verilirken, bağışlar, çekilişler ve yarışmalar, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Gelir Vergisi Kanunu içinde vergilendirilecek. Yarışma ve çekilişlerde, bu gelirlerin mevcut haliyle 2 bin 216 YTL'si vergiden istisna kapsamında olacak. İstisnayı aşan bölümden, çekilişi düzenleyen kurum ya da kuruluş stopaj kesmeye devam edecek. Bunu da Maliye'ye intikal ettirecek. Kalan kısım da hediye ve çekiliş ikramiyesi olarak katılımcıya aktarılacak. İstisna tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Kişilere ev ya da araba bağışlanması gibi yöntemlerle gerçekleşen ivazsız intikallerde ise normal gelir vergisi tarifesi içinde hareket edilecek. Denetim birimi incelemeleri, en fazla vergi kaçağının veraset ve intikalde yaşandığını ortaya koydu. Bu vergide, her 100 YTL'lik gelirin yaklaşık 91 YTL'si gizlendi. Maliye'nin vergiyi yeniden düzenlemesinin arkasında da bu yatıyor.
Haberin fotoğrafları