kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte BDDK'nın finans sektörü için alacağı önlemler:

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
1-Krediler sınıflandırılacak
BDDK ilk olarak, ticari kredilerde yeni sınıflandırmaya gidecek. Sorunlu krediler yakın izlemeye alınacak. Kredinin hangi tarihte açıldığı, faiz ve ana paradan ne kadar ödeme yapıldığı, kısa ve orta vadede yapılması gereken taksit ödemeleri banka bazında ve sektör toplamı olarak ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulacak. İç ve dış risk algılaması nedeniyle öncü sinyalleri alan BDDK ayrıca, kredi türlerini ve teminatlarını da yeni esaslara bağlayacak.

2-Sermaye doğrudan olacak
Yabancı bankaların "sermaye benzeri kredi" uygulaması ile mali pozisyonlarını geçici olarak iyileştirdiğini gözleyen BDDK uzmanları, "Sermaye benzeri kredi 5 yıl vadeli açılıyor. İlk bakışta sermaye yeterliliğini iyileştiriyor. Ama kredinin geri dönüşü başladığında güçlü pozisyon değişiyor. Bu nedenle yabancı bankalardan sermaye benzeri kredi kadar doğrudan sermaye getirmeleri de isteniyor" dediler.

3-Kredi ile spekülasyon yok
Türk bankaları ile yabancı finans kuruluşları arasındaki özel anlaşmalara da dikkat çeken BDDK yöneticileri, "Örneğin bir Türk bankası, uluslararası bir finans kuruluşuna 5 yıl vadeli YTL bazlı kredi açıyor. Karşıdaki kuruluştan birkaç ay içinde belli miktarda döviz ödemesi yapmasını garanti altına alıyor. Yerli banka açık pozisyon sorununu çözüyor. Uluslararası kuruluş ise eldeki YTL varlığı ile spot piyasadan döviz topluyor. Merkez Bankası piyasada aktif rol almadığı için kur kademeli biçimde artıyor. Her iki taraf bu işten kazançlı çıkıyor. Ama dövizdeki oynaklık beklentileri olumsuz etkiliyor. Bu tür hareketler 15 gündür iyice arttı. İlgili bankaları uyardık" dediler.