kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

IMF ile yeni anlaşmanın adı 'İhtiyati Stand-By' olacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Devlet Bakanı Şimşek, stand-by'ın ardından devreye girecek IMF destekli yeni programı Bakanlar Kurulu'na anlattı. Şimşek, "İhtiyati Stand By"ın kuvvetli olasılık olduğunu söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
IMF ile yeni anlaşmanın adı 'İhtiyati Stand-By' olacak
Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs 2008'de sona erecek Stand By Düzenlemesi'nin ardından devreye girecek IMF destekli yeni programı Bakanlar Kurulu'na anlattı. Çeşitli seçenekleri özetleyen Şimşek, "İhtiyati Stand By" yapılmasının kuvvetli olasılık olduğunu söyledi. Bu programda IMF, doğrudan kredi vermeyecek. Ancak, uluslararası mali sistemden kaynaklanan sorunlar ödemeler dengesi sorunu yaratırsa harekete geçecek. Küresel mali sorunların giderek derinleştiği, uluslararası sermaye hareketlerinde risk algılamasının arttığı bir ortamda IMF ile yeni anlaşmaya varılmasının zorunlu olduğunu belirten yetkililer, "Sosyal güvenlik reformu TBMM'de tamamlanır tamamlanmaz ilk iş olarak gözden geçirme çalışmasını sonuçlandırmamız, ardından Mayıs ayında sonra uygulanacak programı duyurmamız gerekiyor" dediler.

IHTİYATİ STAND-BY NEDİR?
"İhtiyati Stand by'' seçeneğinde IMF ile yine bir stand-by düzenlemesi yapılacağını, bu kapsamda programlanmış gözden geçirme görüşmeleri olacağını kaydeden yetkililer, "Ancak bu düzenlemede taahhüt edilen kredi, mutlaka kullanılacak türde bir kredi olmayacak. Yani gözden geçirmeler sonrasında Türkiye'nin hak edeceği kredi dilimini kullanıp kullanmaması IMF ile varılacak mutabakata göre şekillenecek. IMF, Türkiye açısından halen en uygun koşullu finansman imkanı sağlayan kuruluş konumunda. Türkiye'nin likidite sıkışıklığı ile karşılaşma ihtimaline karşı IMF'den acil kredi çekme limiti olması piyasa algılaması için belirleyici" dediler.
Haberin fotoğrafları