kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Raportör Osman Can

Raporun cuma günü teslimi bekleniyor

ANKARA
ANAYASA Mahkemesi Raportörü Osman Can, AK Parti iddianamesiyle ilgili ilk inceleme raporunu heyete sunma aşamasına geldi. Raportör Osman Can'ın raporunu en geç cuma gününe kadar heyete sunması, heyetin de pazartesi günü ilk incelemeyi yapması bekleniyor. Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin iddianameyi iade edip etmeyeceği tartışılıyor. Hukukçuların bu konudaki görüşleri şöyle:

HUKUKÇULAR TARTIŞIYOR
Eski Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Güven Dinçer:
"Anayasa Mahkemesi parti kapatma davalarında Ceza Muhakemesi Kanunu'nu uygular ancak bu tür davalar, klasik anlamda bir ceza davası değildir. Bu nedenle her ne kadar adı iddianame olsa bile Yargıtay Başsavcılığı'nın başvurusu bir taleptir. Bu nedenle daha içeriğine bile bakılmaksızın iddianamenin kabulü gerekir."
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk: "Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki 'iddianamenin iadesi' hükmü ancak gelişigüzel iddianamelerle mahkemeleri uğraştırmamak için getirilmiştir. Bu iddianamenin iade edileceğini sanmıyorum."
Prof. Dr. Atilla Özer: "Delil olarak gösterilen konuşmaların çoğunluğu zaman aşımına uğramış durumda. İkincisi Cumhurbaşkanı, ancak vatana ihanet nedeniyle yargılanabilirken burada da sonucu itibariyle siyaset yasağı getirebilecek bir talep var. Bir diğer konu da iddianamede dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın sözlerinin delil olarak gösterilmesi. Meclis Başkanı, bu makama seçildiği andan itibaren partili gibi oy kullanamaz bile. Bu nedenlerle iddianamenin iadesi gerekir."