kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dipteyiz: % 24 Değiliz: % 56

MAHMUT SANCAK- SEÇKİN ÜREY- FURKAN ALP
Global krizde ABD Merkez Bankası'nın son önlemleriyle piyasalarda iyimser bir tablo oluştu. Krizde sona yaklaşıldığı yorumlarına karşın, SABAH'ın mini anketine katılanlar ise henüz dibe vurulmadığı görüşünde!..
Küresel piyasaları alt üst eden mortgage krizinin miladı sayılan 23 Temmuz 2007'den bu yana İstanbul Borsası yüzde 26,7 değer yitirdi. Bu dönemde krizin anavatanı ABD'de Dow Jones endeksi ise yüzde 10,5 düştü. Zordaki bankaları rahatlatmak için piyasalara 260 milyar dolar veren ABD Merkez Bankası Fed'in önlemleri ise son dönemde iyimser bir hava oluşturdu. Borsalardaki kayıpların azalması "Borsalar dibe artık vurdu" yorumlarının yapılmasına neden oldu. Önceki gün Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de benzer bir yorumla "Kriz taban yaptı, ama bu durum uzun sürer" dedi. İşte bu ortamda SABAH Ekonomi, işdünyası, bankacı ve ekonomistlere "Dalgada dibi gördük mü yoksa kriz daha şidditini artırabilir mi?" sorusunu yönetti. Anketimizde 25 kişinin görüşleri yer aldı. Ve sonucta ankete görüş bildirenlerin yüzde 56'sı "Dalgada dip seviyeleri görmedik" yanıtını verdi. "Piyasalar dibi gördü" görüşünü savunanların oranı ise yüzde 24 olurken, belirsizliğin devam ettiği görüşündekilerin oranı yüzde 20.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı: Son çeyrekte toparlanır'
DİP yapıyor ve işin teorisinde olduğu gibi hafif düzelmeye geçecek. 2008'in son çeyreğinde toparlamanın yaşanacağını düşünüyorum. Zaten sinyaller gelmeye başladı. Bear Stearns de fiyat çok düşük bulundu ve yükseltildi. Bu bir sinyaldir. Herhalde şimdi küresel dalganın yukarıya hareketini görüyoruz. Türkiye açısından yaşananlar paniğe neden olmamalı.

YASED Başkanı Tahir Uysal: 'Dip platosu demek daha doğru'
ABD açısından bakarsak doğru dipteyiz diyebiliriz ama global anlamda hâlâ soru işaretleri var. Avrupa'da etkisini görmüş değiliz. Bilançolar daha açıklanmadı. Duruma dip yerine dip platosu demek daha doğru. Avrupa'da bilançolar açıklanınca biz de etkileneceğiz. Dünyanın geri kalanına da yayılacak. Birkaç işaretle iyiye gidişin başladığına dair yorum yapılabileceğini düşünmüyorum.

Zorlu Grubu Yön. Kur. Bşk. Ahmet N. Zorlu: Bekle gör yapmak lazım'
İKİ üç sene önce herşey tavan yaptı piyasalarda. Bolluk vardı. Mortgage ile birlikte bazı enstrümanların sanal olduğu görüldü. ABD faizi 2.25'e kadar indirdi. İyimser bir tablo esiyor. Bekle gör yapmak lazım. Gevşekliğe kapılmamak, izlemeye devam etmek gerekiyor. Ama bence de dibe vurdu. Yine yükselir ama eskiye göre daha stabil olur. Bunun ortası bulunmuş olur.

AKFEN Grubu Başkanı Hamdi Akın: 'Karamsar tablo devam ediyor'
DAHA dip görülmedi. Henüz karamsar tablo devam ediyor. Bu seneyi unutmak lazım. Bu sene sonuna kadar belirsizlik devam edecek. Neyin nerede olduğu, hangi halının altına süpürülen pisliğin hangi halının altından çıkacağı belli değil. Piyasalara bir an da geriye döneceğini söylemek iyimserlik olur. Avrupa bilançoları açıklanacak ve ABD'de açıklanacak verilerin çalkantılara neden olacağını unutmamak gerekli.

Sanko Grubu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: 'Belirsizlik var, belli olmaz'
GELİŞMELERİ takip ediyoruz. Dip yapıp yapmadığı ile ilgili kararım kesin değil. Bizim açımızdan zaten hâlâ en büyük problem kur. Giren ithal malları ortadı. İhracatın performasının yükselememesinin nedeni de aynı. Kendi içimizde tedbirlerin, önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor.

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu: Kısmen dibe geldik diyebiliriz'
NİSAN ayının görmek lazım, çok önemli. Finans kuruluşlarının bilançoları açıklanacak. Dibe gelindiği görüşüne kısmen katılıyorum ama kısmen de katılmıyorum. Özellikle ABD'de FED, Hazine yani kamu kuruluşları proaktif politika izliyor. Ancak bu proaktif politikaların işe yarayıp yaramayacağını görmek için biraz daha beklemek lazım.

Scott Bugie, Standard & Poor's Analisti "Kredi krizinde yol yarılandı"
FİNANS sektöründe mortgage temelli zarar açıklamalarının önemli bir bölümü tamamlandı. Sektörün toplam zararı 285 milyar dolar olacak. Şu an itibariyle açıklanan zarar 160 milyar seviyesinde. Yolu yarıladık sayılır"

Jimmy Yates, CMV Avrupa Başkanı: "Tehlikeyi henüz atlatmadık"
"BEAR Stearns olayı piyasalarda tedirginliğe neden oldu ancak bankanın JP Morgan tarafından alınması umutların yeniden yeşermesine neden oldu. Ancak henüz tehlikeyi atlatmış sayılmayız.

l Larry Kantor, Barclay Capital Başkanı: "Dibe yaklaştığımızı söyleyebiliriz"
"SON haftalarda piyasalarda yaşanan gelişmelere bakılırsa artık kriz konusunda dibe yaklaştığımızı söyleyebiliriz. ABD ekonomisi üçüncü çeyrekten itibaren toparlanmaya başlar ve ucuz dolar yardımıyla yaşanacak ihracat patlaması toparlanmayı körükler"

Finansbank Başekonomisti İnan Demir: Yurtdışı toparlanır bizi siyaset etkiler'
ULUSLARARASI piyasalarda dibi gördük demek çok riskli. Geçtiğimiz temmuz ayında beri piyasaların iki-üç kez sakin dönemler yaşadığını gördük ancak her seferinde finans piyasalarından gelen kötü haberler ile çalkantı gittikçe büyüdü. Toparlama zaman alacak. Türkiye piyasaları içinse durum biraz daha farklı. Bizdeki dalgalanma artan siyasi gerilim ile artacak. Yurtdışı toparlansa bile içerideki uzun süreli belirsizlik dönemi bizi olumsuz etkileyecek.

Fortis Ekonomisti Haluk Bürümcekçi: 'Toparlanma eğilimi var'
GEÇTİĞİMİZ hafta ABD'de yaşanan olumlu gelişmeler piyasalar üzerinde ciddi bir rahatlama oldu. Açıkçası uluslararası piyasalara böyle bir beklenti pompalanıyor ve toparlanma fırsatı olarak algılanıyor. Resesyon dönemlerine göre finans piyasalarında yaşananlar ve etkileri sınırlı görülüyor. Piyasalar şimdilik belirli dönemlerde toparlanma eğilimine giriyor. Dibe ulaşmadık.

JP Morgan Ekonomisti Yarkin Cebeci: 'Türkiye kazançta geri kalır'
ULUSLARARASI piyasalar için güçlü saptamalar yapmak kolay değil. Finans piyasaları kötü senaryoları bile satın almış gibi görünüyor. Ancak Avrupa'daki durum netleşene kadar piyasaların toparlanma sürecine girmesi zor. Kısa vadede bir düzelme beklenmiyor. Politik risk nedeniyle Türkiye piyasaları yükselişte diğer piyasaların altında kalabilir.

TEB Yatırım Ekonomisti Sertan Kargın: 'Dibe vurduk diyemeyiz'
PİYASALARIN yaşanan dalgalanmanın dibine geldiğini söylemek zor. Zararlar hala devam ediyor. Avrupa'da risk sıfırlanmadı, sonuna geldik demek doğru değil. Krizin sonuna geldik diyebilmek için özellikle Avrupa finans sisteminde birinci ve ikinci çeyrek bilançolarının temiz gelmesi lazım. Türkiye tarafında da politik anlamda ciddi bir sıkıntı var.

Ak Yatırım Ekonomisti Hakan Aklar: 'Çalkantı uzun sürebilir'
ABD finans piyasalarını saran dalgalanma devam edecek. Krizin ne kadar ciddi olduğu Fed'in aldığı önlemlerden de belli. Önlemler bile ABD piyasalarını rahatlatamadı. Önümüzdeki dönemde de toparlanacağa benzemiyor. Şu an ABD ekonomisinde en kötü senaryo gerçekleşiyor. Belirsizlik ortamı, piyasaları 6 ay ile 1 yıl arası etkilir.