kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkmenistan Devlet Başkanı Ankara'da

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'u Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı.

İki ülke milli marşlarının çalındığı törende, 21 pare top atışı yapıldı. Milli Marşların çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, tören kıtasını selamladı.

Törenden sonra el sıkışarak basın mensuplarına poz veren Cumhurbaşkanı Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, daha sonra baş başa görüşmelere geçtiler.

Törende, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ankara Valisi Kemal Önal ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de hazır bulundu.

Çankaya Köşkü'ndeki Yeni Hizmet Binası tadilatta olduğundan tören, yerleşkedeki Pembe Köşk'te yapıldı. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde Pembe Köşk'te ilk kez resmi karşılama töreni düzenlendi.

GÜL: GÖRÜŞMELERİMİZİN YARARLI, VERİMLİ, GELECEĞİMİZE IŞIK TUTAN VE YOL GÖSTEREN BİR MAHİYETTE GEÇTİĞİNİ İFADE ETMEK İSTERİM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile görüşmelerinde, işbirliğinin daha ileri düzeylere taşınabilmesi için her alanda çeşitli imkan ve fırsatları olduğu hususunda görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Berdimuhamedov ile Gül, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Cumhurbaşkanı Gül, kardeş ülke Türkmenistan ile Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaretlere verilen uzun aranın ardından geçen Aralık ayında bu ülkeye resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve bu ziyaretin cumhurbaşkanı seçildikten sonra Orta Asya'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olduğunu söyledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı'nın, Aşkabat'ta yaptığı davete icabetle Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirten Gül, Berdimuhamedov'u ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Değerli Kardeşim'' diye hitap ettiği Berdimuhamedov ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinde ikili ilişkileri bütün yönleriyle ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki işbirliğinin yükseltilebilmesi için görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. ''Görüşmelerimizin yararlı, verimli, geleceğimize ışık tutan ve yol gösteren bir mahiyette geçtiğini ifade etmek isterim'' diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İkili ilişkilerimizde en dinamik alanlardan birini teşkil eden ticari ekonomik işbirliğinin bugünkünden çok daha çeşitlendirilmiş ve derinliğe sahip bir nitelik kazanmakta olduğu konusunda mutabık kaldık. Sayın Devlet Başkanı ile görüşmelerimizde işbirliğimizin daha ileri düzeylere taşınabilmesi için her alanda çeşitli imkan ve fırsatlarımız olduğu hususunda görüş birliğine vardık. Bu potansiyeli en iyi ve verimli şekilde kullanmaya kararlıyız. İkili ilişkilerimizin yanı sıra Türkiye ve Türkmenistan bakımından önem arz eden çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de birlikte değerlendirdik. Bu konulardaki yaklaşımımızın büyük ölçüde örtüştüğünü ve benzerlik gösterdiğini memnuniyetle gördük.''

Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirecek ve geleceğe katkı sağlayacak belgelerin imzalandığını ifade ederek, Berdimuhamedov'un Ankara'da Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da güçlendirecek temaslarda bulunacağına inandığını dile getirdi. Gül, tüm Türkmen halkının geçmiş Nevruz Bayramı'nı kutladı.Gül ve Berdimuhamedov'un görüşmelerinin ardından TRT ile Türkmenistan Kültür ve Televizyon, Radyo Yayınları Bakanlığı Arasında İkili İşbirliği Protokolü, Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliğine Dair Antlaşma, Dışişleri Bakanlığı ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Gül ve Berdimuhamedov ayrıca resmi ziyaretin sonuçlarına ilişkin ortak bildiriyi de imzaladılar.

AA