kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şerafettin Şeref ÇAKAR

Cemiyet, herkesin ikinci evidir

- Türk Sanat Müziği'ne artan ilginin nedeni sizce nedir?
- Özellikle TV ve radyolarda bu alana yönelik yayın ve konserler, ayrıca son zamanlarda açılan konservatuarlar, büyük bir atılıma sebep oldu. Özellikle gençler arasında Türk müziğine eğilim çok arttı. Cemiyetimize üniversite öğrencileri, mezunları ve yaş itibariyle farklı seviyedeki arkadaşlarımız ve hatta konservatuvar mezunları geliyor. Yarışmalar da bunu etkilemiş oldu tabii. Öte yandan Türkiye'deki diğer cemiyetlerle de sıcak temas halindeyiz.

- Cemiyetiniz bugüne kadar nasıl ayakta kalabildi?
- Her şeyden önce, musiki saygı ister. Buraya gelen kişi, saygı, sevgi ve musikiye bağlılığı gördükten sonra, buradan ayrılamaz bir parça haline gelir. Cemiyet onun ikinci evi olur. Cemiyetimizde asılı olan ve üç neslin bir arada göründüğü fotoğraf da bunun delili. Cemiyette tanışıp hayatlarını birleştiren, çocuklarını da buraya kucaklarında getirenler var. Hatta ben öylelerine "Hemen sekreterliğe başvurup çocuğunuzu kaydettirin," diye şaka yaparım. Zaten cemiyette, sekiz yaşından itibaren eğitim alan bile var.

- Bu çabanın ekonomik bedeli nedir?
- Üye olan dostlarımız, bağış olarak 30 YTL gibi cüzi bir ödeme yapıyor. Bununla salı, perşembe ve cumartesileri hem meşk dersi, hem usul ve nakarat - teori dersleri ve etüt ya da solfej dersleri alıyorlar. Ancak cemiyetin bir öğrenim prensibi vardır. Burada, meşke dayalı bir eğitim verilir. Bir bilen ağızdan, eski tabirle 'fehmi muhsin'den, güzel okuyan ağızdan öğrenmek ve tekrar etmek şeklinde öğrenilir burada. Notayı ise istedikleri zaman alabilirler tabii...