kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fletcher’ın küratörlüğünü yaptığı ‘Sürdürebilirlik için Moda’ sergisini 26 Nisan’a kadar Garanti Galeri’de ziyaret edebilirsiniz.

Yılda 40 kilo kıyafet atıyoruz

BURCU ALDİNÇ
Aynı tişörtü yıkamadan kaç gün giyebilirsiniz? Bir hafta mı yoksa bir ay mı? Tasarımcısı Kate Fletcher tam üç yıl giymiş. 'Sürdürebilirlik için Moda' sergisi için İstanbul'a gelen Kate Fletcher ile alışveriş yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini konuştuk ve en zararlı renkleri öğrendik..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yılda 40 kilo kıyafet atıyoruz
Ortalama bir kişinin yılda toplam 40 kilo kıyafet attığını biliyor muydunuz? Tabii çok daha fazlasını satın aldığını. Öyle ki İngiltere'deki yardım kuruluşlarında inanılmaz bir kıyafet yığılması olmuş. Değişen trendler ve ucuza satılan ürünler, gereksiz alışverişi fitilliyormuş. Bir de sırf kendini iyi hissetmek için alışveriş yapanlar var. Fakat satın aldığı kıyafetlerin daha sonra ne olduğunu düşünen ya da çevreye ne gibi zararlar verdiğini hesap eden pek yok. Sürdürülebilir moda ise, doğaya zarar veren kıyafetlerin kullanımına ve gereksiz alışverişe karşı başlayan, moda endüstrisinin arka planında çalışanların haklarını savunan, gereksiz su ve enerji israfını önlemeye çalışan bir akım. Sürdürülebilir moda tasarımcısı Kate Fletcher bu uğurda tüketicileri bilinçlendirmek için dünyayı dolaşarak konferanslar veriyor ve çevreye duyarlı tasarımlar yapılabileceğini gösteriyor. Fletcher'ın son durağı İstanbul. 26 Nisan'a kadar Garanti Galeri'de sergilenecek 'Sürdürülebilirlik için Moda' sergisinin küratörlüğünü yapan tasarımcı ile sergisini gezdik ve alışveriş yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda öneriler aldık.

YENİ TREND: TEK BEDEN
Kıyafetlere renk vermek için birçok kimyasal kullanıldığına dikkat çeken tasarımcı, açık renklerin çevreye daha duyarlı olduğunu söylüyor. "Ama açık yeşil ve açık mavi için aynı şey geçerli değil. Bunları açmak için daha fazla kimyasal kullanılıyor," diyor. Evdeki aile bireylerinin aynı kıyafetleri paylaşmasının da önemini vurgulayan Fletcher, tek beden tasarımların son yıllarda öne çıktığını belirtiyor. "Evde anne-kız, hatta karı-koca aynı kıyafeti giyebilmeli," diyor. Fletcher da tek beden akımına uygun bir hırka tasarlamış. "Çok amaçlı, çok uzun ömürlü, tek boy hırka, vücuda omuzların ve kolların üzerinden asılacak şekilde tasarladım. Hırkanın bol biçimi ve dikişsiz bitişleri vücudu sarıyor ve onun insanlar arasında paylaşılan bir giysi olmasını sağlıyor," diyor.