kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hukukçu görüşü

Ferhat ÜNLÜ - Barış ERDOĞAN - Necla GÖRGEÇ / HABER
Eraslan Özkaya: (Eski Yargıtay Başkanı)
Henüz iddianamenin içeriğini bilmiyorum. Ama, malum sebeplerden dolayı dava açıldığı görülüyor. Savcı, laik cumhuriyetin ilkelerini korumak için vazifesini yapıyor bence. Ama, tabii bunun sosyal ve siyasi sonuçları olacaktır. Başsavcı vazifesini yaparken siyasal sonuçları da dikkate alarak dava açıyor, ama onun vazifesi hukuku korumaktır. Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Ama, parti kapatma demokratik düzende istenmeyecek bir şeydir. İnşallah memleket için iyi olur.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu (Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Anayasa Mahkemesi davayı reddeder ise bunun iki sonucu olur. Birincisi, dava AKP'ye bir tür uyarıda bulunmak için açılmıştır. İkincisi, bundan sonra hakikaten irticai faaliyet yapan herhangi bir parti olursa bu defa onlarla ilgili davanın önü kapanabilir. Böyle bir risk de var. Mahkeme eğer 'kapatılsın' derse ortaya çıkabilecek kaotik durumu öngörmekse zor. AKP'nin irticai faaliyetlerin merkezi olduğuna inanan geniş bir kitle yok Türkiye'de.

Prof. Dr. Yavuz Atar (Selçuk Üniversitesi)
Bir partinin kapatılması için suç teşkil eden eylemlerin parti üyeleri tarafından açıkça yoğun bir şekilde gerçekleştirmesi, parti merkez organlarının bunları açıkça ya da örtülü olarak desteklemesi gerekir. AİHM'nin yerleşik içtihatlarında politikacıların ifade özgürlüklerinin diğer alanlara göre daha geniş olması gerektiği yönünde kararlar var. Dolayısıyla kılık kıyafet konusunda bir parti farklı düşünebilir, bunun bir insan hakları meselesi olduğunu söyleyebilirler.
Haberin fotoğrafları