kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çetin Nuhoğlu Rifat Hisarcıklıoğlu

Ekonomide ibre aşağı döndü tüketici memnuniyeti düştü

Memnuniyet Endeksi'ne göre, 2007 sonunda 10 kategoriden 6'sında memnuniyet düştü, 4'ünde sabit kaldı. KalDer Başkanı, "Ekonomide ibre aşağı döndü" dedi..
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Türkiye Müşteri Memnuniyeti Ulusal Endeksi (TMME), 2007 yılının son çeyreğinde, önceki yılın aynı dönemine göre 0.2 puan azalarak 74.3 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye çapında 81 ilden tam tesadüfi örnekleme yöntemi ile 180 bin arama yapılarak, Türk tüketicisinin beyaz eşya, televizyon, ulusal kargo dağıtımı, sağlık sigortası ve kasko, zincir market, binek otomobil, zincir indirim marketi, bireysel bankacılık, aracı kurumlar ve emniyet teşkilatı kategorilerindeki memnuniyetleri ölçüldü. Arçelik, Aksigorta, Axa Oyak Sigorta, BİM, İş Bankası, Migros, Philips, Volkswagen, Yurtiçi Kargo ve Ziraat Bankası sektörler bazında birinci sırada yer aldı.

BEYAZ EŞYA LİDER
Sektörel sonuçlarda en yüksek müşteri memnuniyeti 78 puanla beyaz eşyada elde edildi. Televizyonda müşterisini en fazla memnun eden kurumlar 81 puanla Arçelik ve Philips, beyaz eşyada ise yine Arçelik müşterisini en fazla memnun eden firma oldu. Sağlık sigortası ve kaskoda 80 puanla Aksigorta ve Axa Oyak Sigorta birinciliği paylaşırken, binek otomobilde 80 puanla Volkswagen, zincir marketlerde 78 puanla Migros, zincir indirim marketlerde 74 puanla BİM, bireysel bankacılıkta kamu bankalarında 76 puanla Ziraat Bankası, özel bankalarda 76 puanla İş Bankası ve ulusal kargo dağıtım sektöründe 79 puanla Yurtiçi Kargo son çeyreği lider tamamladı. TMME endeksinde dördüncü çeyrekte emniyet teşkilatına ilişkin sonuçlarda, genel olarak vatandaş memnuniyeti 60 puanda kaldı. KalDer Başkanı Çetin Nuhoğlu, çalışmanın ekonominin röntgenini çektiğini söyleyerek, global krizin olduğu bir ortamda tüketicilerin bir markaya olan bağlılığını sorgular hale geldiğine dikkat çekti. Nuhoğlu, sonuçların son çeyrekte ekonomideki ibrenin tekrar aşağıya doğru hareketlendiğine işaret ettiğini söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemlerde insanların, mutsuz olduklarında ve gündemi meşgul eden tartışmalar yaşandığında kaygılanmaya başladığını dile getirdi.
Haberin fotoğrafları